Полша: Украйна ще прогони руските войници

Руската федерация все още не е готова за преговори, а въоръжените сили на Украйна ще прогонят нашествениците от окупираните територии.

Това заяви ръководителят на отдела за международна политика на полския президент Анджей Дуда – Марчин Пшидач, в ефира на RMF24.

Според него на този етап преговорите между страните са преждевременни, тъй като Кремъл не е готов за мирен подход.

„Украинските сили се готвят за контранастъпление, което трябва да позволи връщането на поне част от окупираните територии. Китайците се опитват да се намесят в евентуални преговори за бъдещето на Украйна“, добави Пшидач.

Полският дипломат добави, че Полша също е заинтересована от траен мир в Украйна, но за тази цел Русия трябва да бъде изгонена от окупираните територии и да бъде победена. Ако Путин постигне дори частичен успех, той ще продължи да се въоръжава и отново ще се опита да атакува Украйна или други страни.

„Потенциалът на руската армия трябва да бъде изчерпан до такава степен, че да няма такава възможност. И тогава наистина е възможно да се започнат мирни преговори, но на този етап няма условия за това“, обобщи дипломатът.

Източник: Факти.бг