Пореден Национален протест на майките на деца с увреждания пред парламента

Пореден Национален протест организират днес майките на деца с увреждания от палатковия лагер пред Народното събрание.

В София се очакват да пристигнат активисти на движението ”Системата ни убива” от цялата страна. В 17.30 часа, те ще се отправят със шествие от парламента към сградата на Министерският съвет.

От първия юни палатката па майките пред парламента, палатки има и в други големи градове от страната, черните тениски с надписа „Системата ни убива“, остава запазена марка на движението, обединил неправителствени организации. То днес мотото на протеста „Системата няма да ни убие“.

Децата с увреждания ще са със своете родители по време на появата, а тя ще бъде предшествана преди обяд и от заседание на работната група в социалното министерство. проект на закон за хората с увреждания ще разглежда финално от участниците преди да добият вид, в които ще се обяви за обществено обсъждане.

Трябва да се реши коя институция ще прави индивидуалното оценка, за сега има само варианти. Майките напуснаха работната група несъгласни с предоставени им вариант, но по- късно получиха нов и актуален лично от социалния министър, в които регламентирана личната помощ като услуга, каквото тяхното основно настояване.

Финансовата помощ, която им се обещава е равно на тази която получават родителите на Деца с увреждания на възраст до 18 години. Майките вече обявиха, че ще изпратят на заседанието своя становище , но няма да присъстват лично, въпреки общия призива на Мая Манолова и Бисер Петков да го направят.

Протестиращи не отстъпват от това, че личната помощ трябва да е в отделен закон. Проект на такъв написа и внесе в Народното събрание омбудсманът.

Източник: Фрог нюз