Поредното безобразие! Наказаха студента, разпространил сигнала за нередностите в УНСС!

Студентът, който разгласи информация за нередности на изпита по „Геоикономика и регионално развитие“, е наказан с предупреждение за изключване

Това обяви ректорът на УНСС проф. Стати Статев по време на пресконференция днес следобед.

Студент сигнализира за скандален изпит в университета, на който второкурсници са получили тройки и четворки, въпреки че са предали празни работи на писмен изпит. Според него останалите му колеги, които наистина са писали по темата, били скъсани.

Вътрешна проверка в университета е установила нарушения при повеждането на изпита, а преподавателката вече е поискала да бъде пенсионирана, обясниха от УНСС.

В понеделник сутринта ректорският съвет се събра. Той взима две решения. По думите на проф. Статев едното било да се създаде комисия: „Имаме доклад на комисията, в който установяват нарушения от страна и на двете страни. Проф. Докова, че не е спазила правилника за организиране и провеждане на изпит, и студентът за това, че не е спазил вътрешно нормативната уредба да се обърне към някоя от институциите. Предложението на комисията вървеше към налагане на санкции и на двете страни“, допълни той.

По думите му на 13 юни са получили изявление от Соня Докова за прекратяване на трудовото отношение: „Тя не е член на академичния състав. Няма как да ѝ бъде наложена персонално санкция. Академичният съвет осъди тези практики, като обърна сериозно внимание на преподавателите, служителите и студентите да се спазва стриктно правилника на УНСС, правилата за провеждане на изпити и учебни занятия и при възникване на инциденти, своевременно да бъдат информирани студентските органи“.

Относно студента, подал сигнала за нередности по време на изпита, Академичният съвет в решил да наложи наказание за предупреждение за отстраняване. По думите на проф. Статев това е средното наказание по правилника на УНСС. „Поканихме колегата Медев, той изрази своето желание да продължи да се учи и да работи за подобряване на качеството на учебното заведение. Изрази съжаление, че се е получило така. Може би това повлия да не отидем към първоначалната нагласа за налагане на най-тежкото наказание и в двата случая. Ситуацията ни принуди в единия случай да не можем да наложим наказание, а в другия да го смекчим.

В УНСС учат 22 000 студенти, изпитите само в редовната сесия на бакалавър са 1200. „В лятната поправителна сесия са още 1200. С магистърските изпити ще надхвърлят 7000. Няма как да не възникват недоразумения от която и да е страна, въпросът е своевременно да получаваме информация. Това нито е първият случай, нито ще е последният, но въпросът е да решаваме проблемите. Ако не може да се намери в рамките на университета решение, тогава всеки е прав да го изнася навън“, каза още ректорът на УНСС.

Източник: Новини.бг