Поредното безобразие. Семейство остава на улицата заради обиден кмет

Дело за клевета доведе семейство от град Роман до пълно разорение и опасност да загуби две жилища.

Това се случва, след като сумата, за която Диляна и Хачик Маркосян са осъдени, незнайно как се увеличава почти двойно, съобщи bTV.

Всичко започва заради едно малко парче земя във врачанското село Синьо Бърдо, загубено при странни обстоятелства от близките на Диляна Маркосян. Тя започва съдебни битки за разкриването им. Към делото за имота се прибавя и дело за клевета, заведено срещу нея от тогавашния кмет на селото.

„Аз го нарекох „диктатор“, за което и сега мога да се обоснова“, обяснява жената.

Кметът вече не е между живите, но с оневиняването му се заемат неговите близки. Спорът приключва преди година и не е в полза на семейство Маркосян – те трябва да платят 3500 лв. обезщетение, 1200 лв. глоба и адвокатски хонорар за 1500 лв. Две седмици след решението на съда, Диляна Маркосян получава запорно съобщение от държавен съдебен изпълнител в Районния съд в Мездра за близо 11 300 лева. Как дължимите 6200 лв. са се увеличили двойно не става ясно.

Служителят е напуснал, а до назначаването на нов подробности по делото не могат да бъдат изнасяни, обясниха от съда. Така, за да бъде обезпечено вземането, семейство Маркосян е на път да загуби единственото си жилище.

Ситуацията се усложнява и от факта, че малко преди финала на делото за клевета Диляна и съпругът й прехвърлят този и друг малък апартамент на децата си, заради което срещу тях е предявен отменителен иск. С него имотните сделки са обявени за незаконосъобразни и в резултат и четиримата от семейството са осъдени на първа инстанция.

„В кой български закон пише, че нямам право да си прехвърля моето имущество на децата? (…) И сега съм престъпник – осъден“, възмущава се Хачик Маркосян. Съпругата му признава, че не би започнала битката отново.

„Не заради страха, че ще бъда осъдена пак, а защото нямам сили, нямам и виждам колко всичко е брутално”, казва Диляна.

Сега решението по отменителния иск се обжалва, делото е в началото на следващия месец. За седем години съдебни битки, семейство Маркосян е похарчило над 13 хиляди лева. Но поне земята, заради която започва тази история, е възстановена.

„Този случай е много показателен за това как за обида на властта можеш да си загубиш двете жилища“, коментира омбудсманът Мая Манолова, която е ангажирана с проблема.

По думите й, сега действащият закон осъществява диктат над гражданите.

„Не е нормално да нямаш достъп до книжата на съдебния изпълнител, не е нормално да бъдеш осъден без да имаш възможност да се защитиш, не е нормално разноските по делото да са в пъти по-големи от основния дълг”, подчерта Манолова.

По думите й практиката да се продават имоти на безценица за покриване на малки по размер дългове вече може да бъде атакувана в Страсбург като има осъдително решение срещу Словения и е въпрос на време и български граждани да искат обезщетение от държавата.

Източник: Дир.бг