Посланикът на Израел: Ирина Бокова била заплашвана със смърт

Посланикът на Израел в ЮНЕСКО заяви, че Ирина Бокова била заплашена със смърт, след като изразила резерви към проекта за резолюция за Ерусалим.

Думите на посланика предадоха Франс прес и БТА. Проектът за резолюция, който е бил критикуван от генералния директор на организацията, предизвика скандал миналата седмица и подтикна Израел да прекъсне сътрудничеството си с ЮНЕСКО.

Израелският дипломат не посочи от кого са дошли биха идвали заплахите за Бокова, но намекна, че източникът им може да е в арабските страни.

Текстът, внесен от седем арабски страни, бе приет в четвъртък от комисия на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) и веднага бе заклеймен от Израел като отричащ хилядолетната връзка между Ерусалим и евреите.

Този текст ще бъде подложен утре на гласуване за евентуално окончателно приемане от Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, който ще има пленарно заседание.

„Арабските страни се държат одиозно и хулигански срещу останалата част от света и срещу ръководството на ЮНЕСКО – каза вчера посланик Кармел Шама-Коен по израелското обществено радио. – Генералният директор Ирина Бокова получи заплахи за живота си и се наложи охраната й да бъде подсилена.“

Тези заплахи й бяха отправени след критиките, които тя изрази срещу гласуването в четвъртък в комисията, продължи израелският дипломат.

След гласуването в четвъртък в комисията на два проекта за резолюция за „окупирана Палестина“ (24 гласа за, 6 против и 28 въздържали се), Израел обяви, че прекратява сътрудничеството с ЮНЕСКО, напомня АФП.

Гневът му бе предизвикан от текстове за Храмовия хълм в Източен Ерусалим – палестинската част от града, окупирана през 1967 г. и след това анексирана от Израел. ООН смята тази анексия за незаконна.

Храмовият хълм е третата светиня на исляма и най-свещеното място за евреите. Той е под административно управление на Йордания, но Израел контролира всички пътища за достъп към него.

В деня на гласуването г-жа Бокова се дистанцира от текста. Тя заяви, че „наследството на Ерусалим е неделимо и всяка от неговите общности има право на изрично признаване на своята историята и на връзката си с града“, добавя АФП./Дир.бг