Потвърдено! Данък градушка ще има, каското се вдига с 15 лв.

Идеята на министерството на земеделието е да се намерят пари за финансиране за една нова система за превенция, която ще увеличи бомбардирането на градоносните облаци.

Трябват им пари.

Отчасти те е дойдат от земеделците с вноски на декар, а друга част ще дойдат от застраховките чрез отчисления от всички имуществени застраховки .

Това заяви в ефира на Нова телевизия Нина Колчакова от Асоциацията на застрахователите в България.

Това означава, че всеки който добросъвестно си е сключил застраховка домашно имущество, пожар на индустриални съоръжения, каско и така нататък, ще трябва да плати една малко по висока цена. Засега тя е 0.8%, но цената ще се увеличава защото все не достигат средства, каза още Колчакова.

„Ние застрахователите сме за превенцията. Приветстваме МЗ, че е тръгнало по този път – държавата да осигури система за превенция, но може би това не е модела, защото тази система, която те предлагат, ще облагодетелства земеделските производители, които не желаят да се застраховат, поясни още застрахователката. По думите ѝ, каското след въвеждането на данъка ще се увеличи с между 10 и 15 лева.

Сумата в момента не е огромна, но ако заработи този модел са налице опасения, че тази сума постоянно ще нараства с годините. От МЗ на свой ред обясниха, че предложеният от тях модел ще предпазва освен продукцията на фермерите и имуществото на гражданите в градовете. Изстрелването на ракети със самолетен способ ще даде възможност да се защити имуществото в градовете и моторните превозни средства, а те получават най-много щети в резултат на градушките. Затова има смисъл собствениците им да участват в тази система, поясниха от ведомството.

От МЗ отхвърлиха обвиненията, че чрез новата система държавата се опитва да намери пари за заплати за хората, които се занимават с превантивното разбиване на градоносните облаци. Предвидената такса за земеделските производители е 50 стотинки за декар. Логично е всички да имат солидарно участие. Защитата от градушки е защита на частни икономически интереси, нормално е да има солидарност, подчертаха от там.

Колчакова добави, че и в момента от застраховките на земеделците се отчисляват 4% за защита от градушки, но проблемът е, че земеделските стопани по принцип не желаят да се застраховат и затова парите не достигат. Застрахователите предлагат да се въведе задължително застраховане на бенефициентите по тази превенция.

Източник: БЛИЦ