Правителството го измисли, създава нов орган, за да се справи с войната по пътищата

Нов държавен орган, който да контролира и да създава политики за безопасност по пътищата, ще създаде правителството.

Това съобщи вицепремиерът Томислава Дончев след заседанието на кабинета, съобщава „Дневник“.

Той обясни, че идеята е „всички служби и функции, които имат отношение по темата, да се консолидират в една структура, която има преки отговорности в политиката за пътна безопасност“. По думите му в тези институции попадат три министерства – вътрешното, регионалното и образователното, както още Агенция „Пътна инфраструктура“ и други ведомства.

Основната функция на новото звено ще е да упражнява контрол, но ще има и отговорността да прави политики за повишаване на безопасността по пътищата и ограничаване на инцидентите. Създаването на новия орган не означава назначаване на нови чиновници, уточни Дончев и добави, че ще бъде използван капацитетът на отговорните сега министерства, както и на неправителствени организации и специалисти.

„Дали този орган ще бъде комисия или агенция тепърва ще се уточнява, както и под шапката на кое министерството ще бъде или под пряко подчинение на министър-председателя. Една подобна промяна няма как да бъде направена, ако не бъдат промени куп закони“, каза още Дончев.

Той обясни, че новият орган трябва да може и да осъществява контрол върху ресорните министри. „Много трудно е един министър сам да се накаже“, мотивира се Дончев.

Повод за заседанието за пътната безопасност е катастрофата с автобус в Своге, при която загинаха 17 души и 15 бяха ранени.

Източник: Petel.bg