Правителството има два избора – или да приема позора на Симеонов като свой, или да си ходи

Както разбираме, Васил Василев е подготвил два варианта за предаването “ Не се страхувай “ довечера.

Първият ще бъде излъчен, ако правителството падне вследствие на изявлението на вицепремиера Симеонов за кресливите майки и уж болните деца.

Ако подобна реплика бъде изречена и потвърдена от висш правителствен ръководител в Съединените щати, Канада, Русия, Германия, Франция, Австрия и т.н. целият кабинет би подал оставка от срам.

Цивилизованият свят не понася такива гаври с човешкото достойнство и Василев предполага, че българското правителство ще остане привързано към етичните норми на цивилизационния си избор.

В този случай предаването ще се занимае само с последиците от оставката.

Ако пък правителството реши да поеме позора на Симеонов и не подаде оставка, в “ Не се страхувай “ ще видите :

– Опитът за разкол в БСП изглежда неуспешен и 43-те милиона лева вероятно са отишли напразно. Ще има включване на Костадин Костадинов, общински съветник от Варна, който обяснява как Варненския административен съд е отхвърлил молбата му за спиране на скандалната сделка. Ще разберем мотивите на съда и как за исторически кратко време е приел, разгледал молбата и излязъл с решение.

– Първият удар във Втората студена война. Путин предлага разплащанията по търговията между Русия и Европа, включително тези за петрол и газ, да бъдат в евро. Ако Брюксел приеме идеята, която сам е лансирал, еврото ще се утвърди като световна валута, а доларът ще отслабне. Ще удържат ли европейските компании на натиска на САЩ ? Не е ли това причината Тръмп да обяви, че излиза от договора за ракетите с малък и среден обсег, който засяга главно Европа ?

Василев отново поставя въпроса : защо останахме толкова назад от другите бивши соцстрани, след като тръгнахме с почти равен старт. Не са само корумпираните и негодни политици, защото такива има навсякъде. Може би най-важната причина, смята той, е че у нас, разузнаването и контраразузнаването бяха разгромени. Унищожена бе имунната система на държавата.

В свят, в който побеждава този, който има информация и знае да я анализира, ние доброволно се отказахме от носителите й.

Тема на седмицата са фобиите, които се излъчват от България.

На първо място русофобия, но и американофобия, туркофобия, антисемитизъм и други.

Когато една малка и бедна страна демонстрира омраза към голяма и богата страна, това тъпкано й се връща, отбелязва Василев и припомня как Богдан Филов обявява символична война на Англия и Съединените щати и в резултат София е разрушена.

Може ли някой да каже какво ни е донесла русофобията, какво сме спечелили от нея ? Когато публични личности, дори да са политически трупове, излъчват послания на враждебност, властта трябва да ги контрира и да се дистанцира от тях, подчертава той.

Гост на предаването е Красимир Кумчев, фермер, овощар и зеленчукопроизводител, който обяснява защо вносните плодове и зеленчуци заграбват пазара и нашите производители не могат да дишат. Играта със субсидиите и как българското правителство може да се намеси.

“Не се страхувай “ с Васил Василев, понеделник, 22 октомври, 20.00, ТВ Евроком

Източник: Епицентър.бг