1 000 лева глоба, ако ви хванат да храните бездомни животни

До 1 000 лева ще достига глобата за човек, хванат да храни безстопанствени котки и кучета. Грижата за бездомни животни вече ще се преследва от закона.

Новата мярка, поне за момента, се отнася само за община Смолян. Според новата Наредба за кучетата всеки нарушител ще подлежи на санкция, ако бъде хванат да храни улични животни. Глобата за физически лица е между 20 до 300 лв., а за юридически лица – от 300 до 1 000 лв.

Наредбата вече премина общественото обсъждане. Местната власт е убедена, че основна причина за замърсяването в градската среда, е резултат именно от популацията на бездомните котки и кучета. Така че от днес, ако искате да се грижите за улично куче или котка в Смолян, първо ще трябва да го регистрирате като домашно.

Таксата за това е 20 лв., като за инвалиди има отстъпка. Всички кучета на ловци и четириноги, които придружават или охраняват селскостопански животни, са освободени от налог. След това е нужно да осигурете необходимата площ и преглед при ветеринар за животинката и чак след това вече може, без страх от закона, да я нахраните.

Новата наредба включва и забрана за разхождане на кучета в детски градини, детски и спортни площадки, стадиони и училища, в дворовете на болници и заведения за социални грижи и на места. Те ще бъдат обозначени със забранителни табели. Забранено е влизането на кучета още в паркове и площадки около всички църкви, читалища, държавни учреждения и други.

Източник: miau.bg