Правителството на Борисов облагодетелства фирми, които унищожават земеделска земя

„Правителството на Бойко Борисов нарушава закона и облагодетелства определени фирми, които унищожават българската земеделска земя“.

Това заяви водачът на листата на БСП за европейските избори Елена Йончева при внасянето на искане до Министерство на енергетиката за информацията за концесията за добив на въглища в Пернишкия въглищен басейн.

Тя припомни, че в събота, заедно с председателя на БСП Корнелия Нинова и народните представители от региона Станислав Владимиров и Любомир Бонев, е посетила Дивотино и кметът на селото е обяснил, че фирма, свързана с Христо Ковачки, унищожава земеделски земи в района.

„Хората от селото отиват, за да обработват своите ниви и установяват, че ги няма. Това са около 200 декара унищожена обработваема земя“, обясни Елена Йончева. Тя добави, че при извършената проверка са установени чудвищни закононарушения в случая при с. Дивотино.

Йончева уточни, че концесията на фирма „Мини Открит Въгледобив“ ЕАД е изтекла на 13 август 2014 година. Според жителите на селото обаче дейността й не е прекратена и добивът се е извършвал незаконно година и половина след това.

„На 1 март 2016 г. концесията е подновена със задна дата, а това противоречи на всякаква правна логика“, каза още Йончева. По думите й, на последното си заседание правителството „Борисов 2“ е прехвърлило правата на старата фирма към нова, отново свързана, според хората, с Христо Ковачки.

„Новата фирма е „Мин индъстри“ ООД, тя е с капитал 2 лв. и най-скандалното е, че прехвърлянето на правата към нея става без конкурс“, обяви още Елена Йончева. Тя коментира, че общественият натиск е голям и заради това мината е прекратила своята дейност. Земята на хората обаче е унищожена. Кой ще я възстанови и кой ще понесе отговорност ?“, попита Елена Йончева

Източник: Гласове