Правителството на Борисов планира да закупи още 8 изтребителя F-16

Правителството на Бойко Борисов планира да закупи още 8 изтребителя F-16 Block 70.

Това стана ясно по време на среща между премиера Бойко Борисов и представители на американската компания Lockheed Martin, от която България закупи бойни самолети за нуждите на отбраната ни. В разговора участва също посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа, пише „Инвестор“.

„Правителството планира развитието на стратегическото партньорство с Lockheed Martin в дългосрочен план“, каза премиерът по време на срещата. Израз на това желание са подготвените и изпратените от Министерството на отбраната писма-заявки, свързани с проучване на възможности за придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70, на нови три-координатни радари, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване в контекста на проектите за модернизация на Въоръжените сили на България, посочват от пресцентъра на кабинета.

„Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка, а израз на желанието на България за необратима модернизация на въоръжените й сили с цел постигане на реална оперативна съвместимост с останалите държави членки на НАТО“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата.

От правителствената пресслужба посочват, че акцент на срещата е било дългосрочното сътрудничество, което се реализира благодарение на Програмата за индустриално партньорство между България и САЩ. Освен чисто военните измерения на подписаните договори, партньорството предвижда създаване на индустриален капацитет за поддръжка и развитие на придобитите способности в бъдеще.

„Поради това разглеждаме подписаното Рамковото споразумение с „Локхийд Мартин“ като много полезен инструмент за реализацията на индустриалното сътрудничество по линия на F-16 Block 70, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера“, посочи премиерът.

Според него благодарение на договореностите ще се внедри уникално за страната ноу-хау в българската индустрия, която развива дейност в областта на сигурността и отбраната.

Бойко Борисов отбеляза, че българското правителство е осигурило финансиране в размер на 300 млн. лева за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70. Първите 100 млн. лева бяха отпуснати по бюджета на Министерството на отбраната още през август т.г., а планираната инфраструктура ще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във ВВС.

В хода на разговора е изтъкнато, че епидемичната обстановка през последните месеци повлия върху напредъка на съвместната дейност на Министерството на икономиката, Министерството на отбраната и Lockheed Martin. Но в момента двете български ведомства подготвят създаването на съвместна работна група за планиране на ефективното изпълнение на дейностите по Рамковото споразумение. „Успешното реализиране на проектите от програмата освен чисто технологичен и икономически аспект имат и голям политически заряд“, добави министър-председателят Бойко Борисов. Той посочи, че с инвестициите в модерно военно оборудване България става още по-сигурна, което увеличава и способностите на Алианса.

Точно преди една година директорът на програмата за F-16 на Lockheed Martin Джеймс Робинсън обяви официално старта на процедурата за закупуване на изтребители за България, след като сделката на стойност 2,2 млрд. лева беше одобрена и от Народното събрание.

Първият самолет ще бъде завършен в края на 2022 г. и първите шест машини ще бъдат доставени на българските ВВС през 2023 г. Два от поръчаните общо 8 F-16 ще останат в САЩ и ще се използват за обучение на пилоти и наземен технически състав, след което ще пристигнат в България през 2024 г.

България ще стане 29-та страна в света, която ще притежава изтребители от фамилията F-16, които според Lockheed Martin до момента са над 4 600 броя в 140 модификации (блокове А/В 30/32, C/D 50/52 и др. плюс доработките по искане на отделните държави). Този флот от бойни самолети има изпълнени над 400 хиляди бойни полета в близо 40-годишната си служба по света. Според Джеймс Робинсън България и Словакия придобиват най-модерните изтребители от този тип, a Гърция също ще модернизира нейните машини до стандарта Block 70. Това ще стане в новият завод на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина, който е започнал да работи през май тази година. Обучението на пилоти и техници в САЩ ще се проведе в периода 2021-2023 г.