Правителството нямало да подаде оставка, защото имало отговорност пред хората

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева посочи какви са приоритетите на правителството в условията на криза.

По думите й държавата е отпуснала милиони за справяне с проблема.

Всички смятаха, че с по-високите температури вирусът ще изчезне, но стана ясно, че пандемията ще продължи и бъдещите дизайни на мерките в социалното министерство бяха променени. Към днешна дата има много засегнати семейства от кризата и очакват да получат помощ. Какво популистко има в това да се отделят 73 млн. лева за родителите, чиито деца ще учат дистанционно. Това заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

,,Ние на първо място инвестираме в медицинския персонал. Досега 120 млн. са отделени за 1000 лева, които се дават за първа линия, а предстои да се отделят още 40 млн. Разбира се, трябва да се отпуснат още средства и за общопрактикуващите лекари“, коментира тя.

Тя посочи, че три са основните системи, върху които трябва да се акцентира в условията на пандемична криза и това са здравеопазването, образованието и социалната политика. Министър Сачева все пак уточни, че другите политики също няма да бъдат забравени, поради което определи бюджетът за догодина като „достатъчно балансиран“.

Да, има дефицит в бюджета, но той е малък в сравнение с останалите европейски държави. България е на второ място по бюджетен дефицит след Естония. Като цяло правим изключително разумни крачки и не може да се говори, че разхищаваме пари, обясни социалният министър.

,,Имаме готовност за всички бизнеси да предложим нова мярка, като например да се плаща на два пъти минималното обезщетение за безработица – тази мярка се разработва в момента, обсъжда се с ЕК и социалните партньори“, каза министър Сачева и допълни, че безработицата за октомври е 7,2 процента.

По отношение на личните асистенти тя напомни, че за тях са отделени 214 млн., а за миналата година средствата са възлизали на 92 млн. лева.

В промените в Закона за личните асистенти Деница Сачева отбеляза, че вече с лични асистенти ще могат да се ползват и самотно живеещи възрастни хора, а заплащането на самите асистенти е увеличено от 730 на 930 лева, като те ще продължат да работят на трудови договори, за да запазят трудовите си права.

На въпрос дали е правилно решението на правителството да не подава оставка социалният министър посочи, че за ГЕРБ не е било водещо партийните щети, които ще понесе партията заради отказа си да подаде оставка, колкото грижата и отговорността, която имат пред хората.

Източник: Petel.bg