Правителството отново вкара в сила скандалното постановление 208

Министерският съвет прие отново постановлението за разселване на мигранти на кабинета „Борисов 2“, отменено в началото на годината от служебното правителство на Огнян Герджиков.

Това съобщиха от пресслужбата на правителството след днешното му редовно заседание, съобщиха от ITBnews.bg

От Министерския съвет съобщиха, че е приета Наредба, която определя реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденец с предоставена международна закрила в България. Изискването е според Закона за убежището и бежанците.

Припомняме, че постановление на Министерския съвет № 208 бе прието на 12 август 2016 г.

То гласи, че кметовете на общините ще бъдат задължени да вписват чужденците в регистъра на населеното място, да им съдействат за издаването на документи за самоличност, да им помагат при избора на личен лекар, като им поемат и заплащането на здравните осигуровки.

Кметовете ще бъдат задължени още да организират обучението по български език на чужденците. Те ще имат право и да се записват в местните бюра по труда, а кметовете се задължават да им съдействат при търсенето на работа.

Общината ще бъде задължена да предоставя финансова помощ за децата на чужденците, което ще се определя всяка година от бюджета. В това число общината се задължава да осигури и жилища за чужденците.