Правителството: Превъзхождаме Турция в битката за завод на „Фолксваген“

България продължава да е в състезанието за строежа на завода на автомобилния гигант “Фолксваген“.

Това заяви в „България сутрин“ в ефира на Bulgaria ON AIR министърът на икономиката Емил Караниколов.

Според него страната ни превъзхожда Турция по доста показатели.

Караниколов обясни, че инвестицията на германския концерн ще е за 1,4 милиарда евро, като ще се отворят между 4 и 5 хиляди работни места. Той допълни, че решението къде ще бъде построен завода ще бъде взето през септември.

,,Един от представителите на Борда на “Фолксваген“ каза, че все още не е взето окончателното решение къде ще е завода на компанията. България продължава да е в състезанието. Превъзхождаме Турция с членството ни в ЕС, по-ниските оперативни разходи, висококвалифицираната работна ръка и локациите, които предлагаме“ посочи министърът.

Караниколов коментира и епидемията от африканска чума по свинете, която удари България. Според него, ако не бъде спряна болестта, ситуацията може да стане критична.

,,Епидемията по свинете е изключително сериозна и се разраства бързо. Трябва първо да я спрем и след това да търсим причини и виновни. Проблемът е дали ще бъдем в карантина в периода за износ и дали ще фалират свинефермите. Ако не спрем епидемията ситуацията може да стане критична“, разясни той.

Източник: Епицентър.БГ