Правителството реши: 10% от бюджета ще отиват за бежанци

Оказва се, че 160 млн. евро, които бяха отпуснати на България не са въобще достатъчни, за издръжката на бежанците. По този повод правителството реши по програмата за интеграция на бежанците в България да бъдат заделени 10% от националния бюджет, призна заместник-министърът на МВР Красимир Ципов по bTV

В наредба от 12 август тази година е разпоредено на кметовете на общините да се подготвят за бежанци. Всички чужденци в България, които са получили бежански статут и право на международна закрила, ще имат право да живеят в български общини, се посочва в наредбата приета от Министерски съвет на 12 август 2016 год.

„Бежанците ще получават от дадената община жилище, детска градина и училище за децата, здравно осигуряване, обучение по български език, професионално ориентиране и обучение, както и включване в програми за заетост“, поясни Красимир Ципов пред bTV.

За тези планове на правителството първа призна шефката на сдружението на общините Гинка Чавдарова, след което последва бурна реакция от социалистите. От БСП са на мнение, че общините в лошо демографско състояние ще се превърнат в гета, ако бъдат заселени с бежанци. Депутатът от БСП Таско Ерменков дори се възмути, че България, която не е родина на бежанците, ще се грижи за тях, като майка. Таско Ерменков също така поясни, че в България влизат предимно икономически мигранти. Те са дошли в страната ни, за да получат безплатно жилище, детска градина, училище, работа и личен лекар, за сметка на държавата, която ще ги издържа. БСП са категорично против издръжката на бежанците да се поема от данъкоплатците.

Депутатът Емил Димитров от Патриотичния фронт е скептичен към тази програма за интегриране на бежанци в България и е на мнение, че нито един кмет на община няма да иска да участва в нея.

В същото време финансовият министър Владислав Горанов обяви, че пари за заселване на бежанци в бюджета няма. Той обаче поясни, че допълнителни парични средства може да бъдат отпуснати само с решение на правителството, а такова в момента няма.