Правителството ще завърши мандата си. Тук сме, за да решаваме проблемите на хората

Част от плана ни е да решаваме проблемите на хората.

Една от първите мерки бе увеличаване на възнаграждението на социалните работници. Целта ни е да осигурим стабилност на всички системи.

Това сподели в студиото на „Офанзива“ по Канал 3 министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, съобщава Novini.bg

Тя категорично заяви, че оставка в този момент би било крайно безотговорно.

Хората очакват конкретни дейстивя, които может да бъдат изпълнявани чрез определен инструментариум през политиката. Без действащ парламент не можем да имаме актуализация на бюджета, не може да бъде приет и бюджетът за следващата година, каза министър Сачева.

,,Тези средства идват от държавния бюджет, като за първи път се прави нещо такова. За първи път се прави такава универсална подкрепа за всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии“, посочи тя относно добавката от 50 лева, която ще получават пенсионерите към своите пенсии за срок от три месеца.

,,Разработили сме пакет от мерки, свързани със семейни помощи, ако се наложи да затворим отново училищата и детските градини през зимата“, добави Деница Сачева.

Може би ще настъпи момент, в който ще се наложи да се тегли заем. Самата 2021-ва ще бъде по-трудна от 2020-а, тъй като сега работим с приходите от 2019 г., така че приходите за 2021-ва ще бъдат по-ниски, обяви още тя.

Относно мярката 60/40 социалният министър разкри, че ако не е била тази схема, сега безработицата у нас е могла да бъде не 8, а 14 процента.

Правителството ще завърши мандата си и това е нужно, за да бъдат решени проблемите, които ни предстоят, завърши министър Сачева.