Правителството увеличи пенсията на Лили Иванова заради подкрепата и за Фандъкова

Певицата Лили Иванова и още осем творци ще получат пожизнени държавни парични награди за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата.

Решението си от днес Министерският съвет ще предложи за гласуване в Народното събрание, съобщи пресслужбата на кабинета.

Предложението е внесено от министъра на културата Боил Банов на основание на членове от Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нацията. Другите наградени са проф. Анатоли Кръстев – музикант и педагог, Анжел Вагенщайн – режисьор и сценарист, Андрей Дреников – композитор и музикант, Георги Дюлгеров – режисьор и сценарист, Иван Стайков – музикант и поет, Иван Иванов – поет, Христо Ганев – режисьор и сценарист.

Кирил Маричков е предложен за орден „Стара планина“

Правителството предлага на президента Румен Радев да издаде указ за награждаване на музиканта Кирил Маричков с орден „Стара планина“ – първа степен, за изключително големите му заслуги към развитието на българската култура и изкуство.

„Маричков не само допринася за развитието и популяризирането на българската музика, но и за формирането на вкусовете, ценностите и стандартите на няколко поколения българи. Авторските композиции и вечните рок хитове на Кирил Маричков и неговите групи са безспорни образци в съвременната ни рок музика, спечелили признанието на публиката и превърнали се във вдъхновение за младите български музиканти“, се отбелязва в съобщението на правителствената пресслужба.

Освен като изпълнител, музикант и композитор Кирил Маричков е познат и с активната си обществена дейност и ярко изявена гражданска позиция.

Източник: Дневник