Правят Каракачанов премиер на експертно правителство

Бившият служебен премиер на България Стефан Софиянски призова да се създаде експертно правителство с мандата на Патриотичния фронт. По думите на бившия служебен премиер, Красимир Карачаканов можел да оглави един такъв кабинет.

„Да се избере едно експертно правителство, което да има максимално одобрение в рамките на този парламент. ГЕРБ и БСП декларираха, че не искат мандата. И правилно не го искат, защото никой не вярва, че могат да назначат експертно правителство, все ще има съмнение“, обясни пред Дарик радио Софиянски.

„Хубаво е добре набиращата скорост политическа сила, каквито са Патриотите, независимо, че имаме съмнения за присъствието на някои хора, които са възприемали по различен начин нещата в различни периоди. Имам предвид партньорите – имали са различия, били са заедно. Но те проведоха една коректна и добра кампания“, посочи още той.

„Красимир Каракачанов е опитен, да направят експертно правителство. Каракачанов е познат в обществения живот, не е познат с отрицание. Дори той да вземе мандата, той да се нагърби със съставянето на такова правителство и да го оглави, мисля, че ще има обществено доверие. Ако парламентът се обедини около едно експертно правителство, той ще се чувства ангажиран с това правителство, ще има връзка между парламента и правителството“, аргументира се Софиянски.

„Ако бъде назначено от Плевнелиев, след това сменено от Радев, най-лошият вариант, пак няма да има тази връзка каквато ще има, ако парламентът избере този кабинет. Но на този експертен кабинет да се даде мандат – да приеме бюджета, да посрещне зимата. Това са нещата, които са непосредствено предстоящи“, категоричен е Софиянски.

Малко по-рано Каракачанов заяви: „Абсолютна безотговорност ще е, ако всички партии върнат мандата на президента. Трябва да има консесус между парламентарно представените партии, ние да определим датата на изборите, която да е в най-кратък срок, а не да ходим на избори чак май месец“.

Каракачанов добави, че не бива по никакъв начин да се хвърля държавата в политическа криза, защото според него ако Плевнелиев, който вече е бивш президент, нареди служебно правителство, то ще бъде разпуснато от вече избрания Румен Радев и така само за няколко месеца ще имаме две служебни правителства.

„Парламентът трябва да работи, трябва да има консенсус между партиите, а да не мислим на дребно, защото е важно да не хвърляме в криза в държавата, както направи Борисов“, допълни още Каракачанов.

„Ако аз играех за патриотичния фронт щях да приема мандата, за да разясня програмата си, това се прави. Така направи навремето и Димитър Луджев и то не, за да управлява. Малката партия много рядко се отказва от правителство. Затова ако им предложат мандат, разумното поведение, без да се опитат да направят реално правителство, е да предложат усилия да разяснят какво би било тяхното правителство, прогнозирам, че ще видим нещо подобно. Ще им се осигури трибуна по този начин и всички ще ги гледат внимателно.“ Това мнение изрази социологът Андрей Райчев./Епицентър.бг