Преди 1989-а имахме ракети, които могат да носят ядрено оръжие, имахме възможности да използваме ядрено оръжие, ако искаме

Каква е оценката на БСП за външната политика на правителството на Бойко Борисов.

Крайно негативна, поне според зам.-председателя на парламентарната група на левицата Антон Кутев.

„За мен Борисов няма начин да бъде външен политик. Борисов няма културата, няма познанията, това, че няма езици, дори не е най-големият проблем – но и това е проблем. Външната политика се прави някъде в кулоарите”, обяви категорично Кутев в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Канал 3.

Относно председателството той коментира:

„Срещата в София бе донякъде успешна. Аз нямам забележки към нея, а към самото председателство. То завършва в края на юни. Какво постигнахме? Влязохме ли в Шенген, влязохме ли в Еврозоната. Какво се случи дори с тираджиите?

За живота на българите това бяха ключовите неща, както и трудовият пазар. Нищо от това не се случи.

Борисов не може да е външен политик по няколко причини. Първо външният му министър изобщо не знае къде се намира. Но да изключим личните нападки”, допълни Кутев.

„Толкова години ни се обяснява, че Борисов строи пътища, а в момента няма 100 км, в които да не си разбиеш колата. Ние за 9 години не сме свършили нищо повече от това да изхарчим едни пари.
Той отива при Путин и не знае какво да каже там. Този, същият човек, който спря проектите. И се хвалеше с това. Сега отива тоя същият човек и обяснява „ами ние малко сбъркахме”.
Разбира се, че Цветанов ще каже, че вината е на БСП, но БСП работеше за „Южен поток”, а ГЕРБ – не.
И „Турски поток” няма да мине през България. И какво ще стане – ще купуваме газ от Турция. Диверсификация е да купуваме различен газ. А не руски газ от Русия и руски газ от Турция.

Виждам един човек, който опитва да управлява държавата и при това нескопосано. Това, че го избират три пъти, не означава, че може да управлява”, категоричен бе Антон Кутев.

Той даде пример със здравеопазването.

„Няма човек в здравеопазването, когото да попитате, и той да не ви каже, че то е пред колапс. Болниците са пред затваряне, няма лекари…”

Кутев бе запитан и за думите на президента Радев, че под управлението на Борисов, държавата върви към автокрация.

„Фактът, че Борисов се е научил да печели избори и затова върви към автокрация – дали чрез купуване на гласове, дали чрез оказване на натиск. 1 милион гласа не могат да се фалшифицират, но могат да фалшифицират 150-200 хиляди, а те с толкова печелят”, каза социалистът и бе категоричен, че зад победата на Румен Радев на президентските избори стои именно БСП.

„Колкото и да ми обясняват, че на президентските избори Радев е спечелил сам, аз ще кажа, че зад него стоя БСП. И това е победа за БСП. Президентът трябва да е независим, но той не можеше да стане президент без БСП, и това е абсолютен успех на БСП, който не искам да неглижираме. Тази теза е некоректна”.

Зам.-председателят на ПГ „БСП за България” не подмина и темата за АЕЦ „Белене”.

„АЕЦ „Белене” винаги е бил изключително важен проект за БСП. Виждал съм и при наше управление как проектът се свива, но БСП винаги е работила за АЕЦ „Белене” и „Южен поток”.
Не знам дали България трябва да има блокираща квота в проекта. Аз смятам, че тази централа трябва да бъде държавна”, обяви Кутев и контрира мнението, че няма пари за подобно нещо:

„Частниците по-евтино ли ще я направят. Как откъде ще вземем пари? Значи частниците имат, а държавата няма. 2 милиарда бяха дадени за саниране. Правителството на Борисов взе 16 милиарда заем. Ако тази атомна централа не е държавна, то тя няма никакъв смисъл”, допълни депутатът от БСП.

Говорейки за ядрена енергетика, Антон Кутев дори обяви, че България е разполагала с ядрено оръжие преди 1989-а.

„Имахме ракети, които могат да носят ядрено оръжие, имахме възможности да използваме ядрено оръжие, ако искаме”, обясни той.

Източник: Епицентър.бг