Председателят на ЕС: Доналд Тръмп е непредсказуем и е заплаха за Европа

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск се обяви срещу Доналд Тръмп, чийто изказвания правят бъдещето на Европа крайно непредсказуемо.

Това той заяви в послание отправено към държавните и правителствени лидери на 27-те страни членки на ЕС, предаде „Дойче веле“ (Deutsche Welle) и „Фокус“.

Според Доналд Тукс Европа е изправена пред големи предизвикателства. Действията на новия американски президент са посочени от председателя на Европейския съвет, като основна заплаха за стария континент. Редом със заплахата от новата администрация на САЩ, Туск посочи Китай и агресивната политика на Русия, спрямо нейните съседи, като също голяма заплаха за Европа. Не по малка е заплахата и от неспиращите войни, и царящата анархия в Близкия изток и Северна Африка, които засилват радикалния ислям, добави още Доналд Тукс.

Туск още подчерта, че тенденциите и настроенията на евроскептиците стават все по-осезаеми и призова Европа да отговори с редица решителни стъпки.

„Преди всичко става въпрос за засилването на сигурността в рамките на ЕС и по неговите външни граници, а също така и по-доброто осигуряване на социално-икономическото благосъстояние на европейските граждани“, уточнява Доналд Туск.

Председателят на Европейския съвет заяви още, че ЕС трябва е водещ икономически играч на световната сцена.

„Трябва да използваме промените в търговската стратегия на САЩ в полза на ЕС чрез засилване на преговорите със заинтересовани партньори, и едновременно с това защита на нашите интереси“, каза той.