Преките чужди инвестиции са спаднали катастрофално при управлението на Борисов

Парите, изпратени от българите зад граница в родината за 2016 са около 1,6-1,7 млрд. по официални данни на банките (милиард и половина за 11 месеца). Айде, 2 млрд. да са, не всичко минава по банков път.

Някои заблудени наши емигранти живеят с мисълта, че те издържат родината. Не, те издържат роднините си.

Парите им имат принос, но БВП на България е над 40 млрд. евро. Тоест, приносът на емигрантите като преки чужди инвестиции е около 5% от БВП.

А преките чужди инвестиции са спаднали катастрофално при управлението на Борисов до 1,7-1,9 млрд. евро годишно. При омразната тройна коалиция са стигали 20 млрд. евро годишно. Ама както казва той, като дошъл на власт в света станало по-лошо от война, и той спасил България. Растежът, с който се хвали Борисов е около 2%, тоест, заемите, които той взе, с този растеж, дори да стане 5% (което е абсурд), България скоро няма да може да върне. И бавно стъпва по пътя на Гърция.

Сега чакаме някой някак да докара пак преките чужди инвестиции към 20 млрд. евро годишно. Няма пречки вече, кризата отмина. Защо не идват?

Има едно просто обяснение – българите допуснаха рекетьор да управлява държавата и той разпределя всичко, обсеби с аверите си всички бизнеси, закрепи свои монополисти във всички сектори на икономиката, текат едни пари за когото трябва, трупат се, окопава се и занапред. Така че докато българите не изкоренят тази отровна гъба, която сами отглеждаха досега, няма да има оправия с икономиката. Нито собствен растеж, нито чужди инвестиции.

Иван Бакалов, Фейсбук