Премиерът на Канада въведе закон, според който банките ще замразяват сметките на всеки, свързан с протестите

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо въведе закон, според който банките ще имат възможност за замразяват сметките на всеки, свързан с протестите срещу задължителните COVID ваксини.

Става дума за закон за извънредните ситуации, предаде Би Би Си.

Трюдо заяви, че обхватът на мерките ще бъде „ограничен във времето“, „разумни и пропорционални“ и изключват разполагане на военни.

Без нужда от съдебна заповед банките ще могат да замразяват личните сметки на всеки, свързан с протестите.

Стотици демонстранти остават в Отава в рамките на т.нар. Конвой на свободата, който пое от тихоокеанското крайбрежие и в края на месеца пристигна в канадската столица. Стотици от участниците в протеста, организиран от шофьори на камиони, които бяха задължени да се ваксинират, за да пресичат границата със САЩ, останаха пред парламента в Отава.

Постепенно недоволството прерасна в съпротива на всички COVID ограничения.

„Правим това, за да запазим сигурността на канадците и да защитим работните места на хората“, заяви Трюдо на пресконференция в понеделник и допълни, че полицията ще получи „още инструменти“ за затваряне и глобяване на протестите и защита на важната инфраструктура.

Критици на премиера припомниха, че той е изразил подкрепа за фермерите в Индия, които блокираха магистрали в Индия в продължение на година с думите: „Канада винаги ще защитава правото на мирен протест“.

Източник: Petel.bg