Престъпен октопод клати държавата „Империята“ на Ковачки потъва според доклад на Грийнпис! Завлича хора и фирми

Империята на скандалния олигарх Христо Ковачки е на път да рухне, научи BNews.

Предприятията от групата на бизнесмена са на доизживяване, като се очаква най-проблемните от екологична гледна да бъдат закрити.

Със себе си енергийният бос ще повлече редици хора, фирми и банкови институции.

Вероятно ще се източват публични пари за рекултивация на стари мини, или ще се търсят компенсации за закриване на електроцентрали. Предвид услужливостта на институциите в процеса на приватизация, вероятно интересите на Ковачки, който най-вероятно е подставено лице на икономическите и политическите групировки, ще надделеят и в процеса на изтегляне от бизнеса.

Тези заключения се съдържат в доклад на неправителствената организация „Грийнпийс“, посветен на бизнеса му и обвързаностите му с власт и институции и озаглавен „Финансовите мини на Ковачки“.

Фирмите му работят на загуба, за да не плащат данъци

Според доклада фирмите като цяло работят на счетоводна загуба, за да не плащат данъци, работници в тях са на изключително занижени заплати. Всичко е добре премислено от енергийния бос. Целта е трупане необезпокоявано на милиони. Тези фирми работят като икономическа група, т.е. доставките на материали, на външни услуги, на кредити и на финансови услуги, логистиката и т.н. са от свързани предприятия. Формират се големи текущи вземания, които нереално надуват активите им.

Олигархът точи ДДС за милиони, регистрира фирмите си в офшорни зони

Широко се използват офшорни компании. Фирмите се регистрират на най-различни лица, което прави проследяването трудно.

Докато трупа милиони богатства, Ковачки се подиграва с обикновения труженик

В документа има раздел, посветен на условията, при които работят хиляди българи в империята „Ковачки“. Работните места на миньорите и на много от енергетиците във въглищните райони така или иначе са обречени. На финала в жизнения цикъл на един мръсен бизнес, хиляди хора са принудени да търпят нечовешки условия на труд, мизерно заплащане и систематично унижение, само защото държавните органи дават приоритет на запазените финансови интереси пред нуждите от развитие на регионите.

Сумата на неизплатените заплати и осигуровки за цялата „Империя“ възлиза на 109 млн. лева към края на 2016 г., а само за „Брикел“ ЕАД задълженията към персонала достигат 17.5 млн. лева. Според медийни публикации, в последните години заплатите на заетите във въгледобива са били сериозно намалени и сега варират между 500 и 800 лв. месечно за работа на смени, като 800 лв. взимат малцина.

Това ли е краят на енергийния бос, ще бъде ли осъден отново

BNews припомня, че през 2011 година за първи път български съд осъди един от олигарх в Бтлгария и това бе именно Христо Ковачки – на 3 години условно, 20 000 лв. глоба и конфискация на 1/10 от имуществото му. Това стана само седмица, след като посланикът на САЩ направи скандал с репликата си, че в България има едно правосъдие за богатите и друго за бедните, като съдът не закача богатите, а само бедните.

Източник: BNews.bg