През България ще минава тръбата за „Турски поток” и ние ще имаме възможност да транспортираме природен газ

„През България ще минава тръбата за „Турски поток” и ние ще имаме възможност да транспортираме природен газ.

Известни количества може би ще се търгуват, но това са детайли, които ще се доуточняват. Разговорите тепърва започват”.

Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която бе гост в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. Министър Петкова коментира резултатите от визитата на премиера Бойко Борисов в Москва и срещите му с руския премиер Дмитрий Медведев и с президента Владимир Путин. Петкова бе част от българската делегация.

Министърът Теменужка Петкова бе категорична, че подобни стратегически важни проекти за България трябва да бъдат изцяло съобразени и с съобразено с европейското законодателство.

„Трябва да запазим стратегическото си място на газовата карта на Европа, като не позволим да бъдем заобиколени от мащабните инфраструктурни проекти”, каза още тя. Министър Петкова бе категорична, че преминаването на „Турски поток” през страната ни ще гарантира сигурност на доставките и либерализация на пазара на природен газ.

„Категорично мога да заявя, че всички срещи между Владимир Путин и Бойко Борисов бяха много конструктивни. Енергетиката беше във фокуса на вниманието. Двустранните ни отношения в сектора са от 40 години. Няма как един премиер и президент за една такава среща да извадят бял лист хартия и да започнат да чертаят. Постигната е ясна воля от страна на Путин“, каза още в ефира на Нова министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

И посочи: „Не може без правни стъпки да се правят някакви неща. Газовият проект е нещо, за което работим от години. Важно е това, което се оповести публично – ще има „Турски поток“. България транзитира 17 млрд. кубични метра газ, част от тези газ е за Турция. Трябва да останем на газовата карта на Европа.“ Според нея не може да се говори, че България ще попадне в зависимост от Русия.

Министърът на енергетиката отговори и на въпроси, свързани с проекта АЕЦ „Белене“, като не скри, че съществува риск НЕК да се декапитилизира, защото се дължат много пари. Затова според нея е изключително важно да бъде изградена АЕЦ „Белене”.

„Най-негативният сценарий е да не се прави нищо по проекта. Вторият вариант е да продадем оборудването, което е много малко вероятно. Третият вариант е да разработим проекта”, каза Петкова.

Тя подчерта, че „има реален риск НЕК да бъде декапитализиран и затова трябва по-най добрия за България и гражданите начин да оползотворим това, което притежаваме”.

„Компанията дължи 1,176 млрд. лева на държавата и има около 1,3 млрд. лева други разходи, натрупани през годините”, обясни енергийният министър.

Източник: Епицентър.бг