Президентът на Хърватия: Първо ще мислим за собствения си народ, а след това за бежанците

Хърватският президент Колинда Грабар-Китарович отправи предупреждение към бюрократите в Брюксел как ще бъдат третирани бежанците в нейната страна. Тя обясни пред вестник „Ютарни лист“, че приоритет в Хърватия са безработните и пенсионерите, а не бежанците.

Колинда Грабар-Китарович поясни, че една част от бежанците са наистина бягащи от военни конфликти, но по-голяма част от тях са икономически мигранти. Те не бягат от военни конфликти, а търсят стандарт на живот в Европа.

„Една част от тях са бягащи от военни конфликти, но повечето са икономически мигранти. Само в Северната Африка и Близкия изток има няколко милиона души. В Турция например има два милиона, които са готови да потеглят основно към Европа“, поясни хърватският президент.

Тя допълни, че всеки има право на по-добър живот, но Хърватия не е съгласна да участва в поглъщането на „световната бедност“.

„Аз знам, че всеки има право на по-добър живот, но нито Хърватия, нито ЕС могат да погълнат цялата световна бедност“, подчерта Колинда Грабар-Китарович.

Президентът на Хърватия изрази мнение, че в редица европейски държави мигрантите ще бъдат използвани като евтина работна ръка. Обаче в Хърватия има голяма безработица сред младежта, на която трябва първо да се осигурят работни места. Според нейните думи мигрантите няма как да изместят, като приоритет народа на Хърватия. Нейната позиция е, че първо ще се разрешат проблемите на хърватските граждани, а чак след това тези на бежанците.

„В някои държави мигрантите ще бъдат използвани като работна ръка, но Хърватия се намира в такава ситуация, че тя трябва да се погрижи за собствената си младеж за намирането на работа за нея, но и за онези 17%, които са безработни. Ние трябва да търсим начини за откриване на нови работни места, да нахраним децата, които са гладни в училищата, да положим грижи за пенсионерите“, обясни президентът на Хърватия.

Според нея кризата е ударила много от хърватите в страната и те живеят много труден живот, като те също имат право на по-добър живот, какъвто искат и мигрантите. Тя е разтревожена, че няма достатъчно средства отделени за мигрантите. Европейският съюз отпуска само една част за тях, а останалата ще трябва да е заплати хърватският данъкоплатец.

„При пътуванията си в страната разбрах, че мнозинството от хората у нас живее трудно. И нашите хора имат право на по-добър живот, както и мигрантите. От къде ще намерим средства, за да се погрижим за мигрантите? Една част от разходите ще бъде покрита от ЕС, но останалата част ще трябва да я платим самите ние.“, каза Колинда Грабар-Китарович.

Тя обвини САЩ и ООН за бежанската криза и призова те да поемат своята отговорност.

„САЩ, ООН и останалите ще трябва да поемат своята отговорност. Но, ние в Хърватия  трябва да се съсредоточим върху това, как ще изградим живота в нашата страна“, допълни хърватският президент.