Президентът на Сърбия обвини Косово, че се стремят към разпалване на война

Сърбия официално предупреди Прищина, че ще защищава „всеки сантиметър от своята територия“, включително и територията в Косово, населена със сърби. В тази връзка сръбският президент обвини ръководещите в Косово, че се стремят към разпалване на война и заяви, че „вчера бяхме на ръба на сблъсъци“.

Аз не смятам, че албанците наистина искат война – поне населението. Най-малкото държавицата им няма никаква готовност и въоръжени сили за това, както и самата Албания.

Затова започвам да си мисля, че напрежението между Белград, Прищина, Тирана и Скопие, чийто пореден израз е скандалният влак (виж предишния ми пост) се инспирира и от сили в САЩ и Русия!

Сили, които по свои лични, корпоративни и политически интереси се стремят да провалят евентуално подобрение на отношенията между Москва и Вашингтон с идването на власт на Доналд Тръмп.

Навремето подобен сценарий беше разигран с етническия конфликт, който започна Милошевич, (и с възродигелния процес у нас), подтикван от противници на Горбачов в ЦК и армията с идеята да се провали започналото разведряване.

Албания е член на НАТО, границите на Косово се охраняват от войски на НАТО и вероятно целта на подклаждането на огъня е пряк конфликт с принудена намеса на Русия в полза на Белград.

Григор Лилов, Фейсбук