Президентът показа, че не е безгласна буква, а е силен и независим

„Г-н Радев показа, че е силен, независим и, когато се налага, противопоставящ се играч на г-н Борисов. Това е добре”.

Това заяви в ефира на „Нова телевизия” журналистът Петър Волгин.

Той и Георги Харизанов от Института за дясна политика коментираха размяната на остри реплики между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов през седмицата.

„Не ясно, дали премиерът сбърка, като заяви, че Иво Христов е работил в телевизия на Делян Пеевски. Нормално е президентът да реагира. Румен Радев показа, че не е безгласна буква, а е силен и независим. Държавният глава винаги ще отговаря на Борисов”, допълни Волгин.

„Президентът влиза в ролята на жълта медия. Ако не дадеш доказателства за опакованите под въпрос твърдения, това е проблем първо на институцията и второ ще накара хората като мен да си мислят, че това е нарочна провокация, която цели да пречи на влизането на България в Еврозоната и Шенген”, заяви от своя стрна Георги Харизанов.

“Президентът не е правил твърдения. Той зададе въпроси. Бойко Борисов не отговори конкретно, че не се е срещал с Пеевски. Президентът изрази на глас това, което си мисли обществото.

Поводи за спречквания между Борисов и Радев ще има, защото и двамата са силни политици и не търпят някой да им се разхожда по главата. Радев винаги ще бъде опозиция на политиките на Борисов. Ние бяхме свикнали, предишният президент да си мълчи и да бъде беквокал на управляващите. Той се обаждаше, когато трябваше да се нападне Русия”, коментира още Петър Волгин.

“Твърденията на президента, опаковани във въпроси, трябва да се докажат. След като е казал “а”, трябва да каже и “б”. Иначе институцията олеква и се превръща в жълта медия. Хората също ще започнат да задават въпроси към президента – страх ли го е от нещо, защо не дава факти?”, отговори Георги Харизанов.

Източник: КРОСС