Президентът Радев: Диагноза за демокрацията ни е погазване на закона

Държавният глава Румен Радев коментира дали ще подпише указа за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов.

Радев обясни, че ще го подпише, но държи да се спазват конституционните принципи.

„Някак си се превърна в норма погазването на закона, а когато някой го спазва, вие ме питате защо. Аз мисля, че това вече е диагноза за нашата демокрация. И аз няма как да подпиша указ при положение, че няма съгласуване, което закона изисква за всеки проект на акт, който съдържа предложение за указ“, каза Радев.

Припомняме, че гласуването на оставките на Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев и избора на новите министри от пленарната зала бяха предвидени за около 9,30 ч в четвъртък. Малко преди откриването на заседанието обаче става ясно, че президентът не е подписал указа за освобождаване на главния секретар на МВР Младен Маринов, който бе предложен за нов вътрешен министър. Така планираните рокади в кабинета се оказаха невъзможни.

Президентът Румен Радев съобщи още в Казанлък, че дадените обяснения от Министерския съвет по повод това кой ще представлява България на Общото събрания на ООН в Ню Йорк, не отговарят на истината.

„Министерство на външните работи нотифицира в ООН премиера като ръководител на българската делегация, без абсолютно никакво уведомяване и координация с президентството. Всички други в последствие срещи и писма са постфактум. А от писмата много ясно личи липсата на съгласуваност“, каза Радев.

Източник: Фрог нюз