Президентът Радев на Шипка: Скелето на свободата ни е изградено от български и руски кости!

Скелето на свободата ни е изградено от български и руски кости!

Събрали сме се на този див, чутовен връх да се преклоним пред героите на българската свобода и да почетем нашето общо минало.

Под снега на св. Никола, Околчица, Орлово гнездо, лежат костите на героите. След 140 години трудно някой ще каже кои са български и кои са руски, но с тези кости е съградено скелето на българската свобода, на българската и руската бойна слава.“

Това заяви президентът Румен Радев в словото си на тържествата на връх Шипка, посветени на 140 години от Руско-турската освободителна война и Освобождението на България от османско иго.

„Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на всички нас – потомците и който ние не бива да подменяме“, заяви Радев.

„Скъпи сънародници, през годините в августовските жеги и мартенските виелици, вие бяхте тук, дори когато политиците ги нямаше, защото вие знаехте, че с вашето присъствие и почит скрепявате историческата истина. Защото вие, млади и стари, сте опълченците на историческата правда, които не допуснахте тя да бъде поругана и низвергната”, каза президентът.

„Благодаря на Негово Светейшество Неофит – патриарх на България и митрополит Софийски и на Негово Светейшество Кирил, патриарх на Москва и на цяла Русия за съслужението, за мъдрите думи, за признателността и благодарността и за християнския дух, който помни, който възвисява човека. Християнският дух, в който саможертвата е път към свободата“, каза държавният глава.

„Вечна памет на героите! Вечна памет на воините на Царя Освободител! Да живее България!“, завърши словото си президентът Румен Радев.

Преди това президентът и върховен главнокомандващ прие строя на церемониалната армейска част, която участва в тържествената церемония по повод честванията на българската свобода.

На официалната трибуна до държавния глава бяха и патриарсите на България Неофит и на цяла Русия Кирил.

Патриарсите Кирил и Неофит отслужиха заупокойна молитва в памет на падналите за свободата на България с участието на московски синодален хор.

Днес ние произнесохме молитви за заупокой на руските воини и българските опълченски, загинали на Шипка. Защитниците на Шипка показаха безпримерна храброст и със собствената си кръв освободиха българския народ от вековния гнет. Техните образи не изчезват от народната памет, подчерта патриарх Московски и на цяла Русия Кирил.

Президентът Румен Радев бе посрещнат възторжено при пристигането си за честванията на 3 март на връх Шипка.Подобно нещо се е случвало преди почти 80 години, когато по подобен начин народът посреща цар Борис III, малко след като е върнал Южна Добруджа към България.

С възгласи „Спасител“, „България ти вярва“ и пр., множеството аплодира генерала, преди да отиде да целуне ръка на двамата патриарси.

Патриарх Кирил, който за пръв път се среща с него, е произнесъл благословия и го е нарекъл „свят човек, който ще спаси България от тъмнината“…

Източник: Епицентър.бг