Президентът Радев пред ООН: Нужна е нова стратегия за справяне с мигантската криза

След вчерашната си реч от най-високата световна трибуна, тази на Общото събрание на ООН, президентът Румен Радев заяви, че бъдещето на организацията е в борбата за предотвратяване на конфликти и за търсене на мирни решения с всички възможни средства на дипломацията.

В ООН държавният глава получи подкрепа на най-високо ниво по българската позиция за нуждата от нова стратегия за разрешаване на мигрантската криза.

Той отправи и официална покана към президента Доналд Тръмп и вицепрезидента Майк Пенс за посещение у нас

Президентът Румен Радев получи пълна подкрепа от председателя на Общото събрани на 72 та сесия ООН Мирослав Лайчак за изразената от него визия за ролята, която организацията трябва да играе в предотвратяването на конфликти, съобщава БНТ.

Пред българските медии след срещата Радев каза, че Лайчак се е присъединил и към неговата позиция за нуждата от пълна трансформация на досегашната стратегия за разрешаване на мигрантската криза.

Трябва средствата, вместо да се борим да осигурим своята сигурност вътре в Европа и да осигуряваме социална помощ на тези хора вътре в Европа, все повече да се насочват към тези държави, където са проблемите и конфликтите, посочи Радев. И добави: Да осигуряваме зони на сигурност, центрове за искане на убежища, но там, да разгръщаме образователни програми и друга помощ, за да може тези хора да не се отдалечават ментално от бъдещето на своите държави.

Тази тема бе акцент и в официалните срещи на вицепремиера и външен министър Есатерина Захариева в ООН с първите дипломати на Ливан и Саудитска Арабия: Общите усилия трябва да бъдат насочени към възстановяване на стабилността в целия регион и да положим усилия.

Колкото и средства да изхарчим вътре в Европа, никога няма да си гарантираме 100 % сигурност бе категоричен президентът Румен Радев.

Държавният глава подчерта пред български журналисти след края на разговора с Лайчак, че ако продължаваме с политиката на отворени врати, това не само ще увеличава средствата от бюджетите на държавите членки за осигуряване на програми за интеграция и гарантиране на собствената им сигурност, но и проблемът няма да бъде решен на мястото, на което е възникнал.

„Колкото и средства да изхарчим, никога няма да си гарантираме стопроцентова сигурност в Европа“, подчерта Румен Радев.

След срещи с президентите на Иран, Узбекистан, с краля на Йордания и много други, Румен Радев подчерта, че в тази посока много ще разчита в бъдеще и на подкрепа от премиера Бойко Борисов, защото, по думите му, само заедно могат да успеят.

Добро послание за България и за бъдещето на стратегическите двустранни отношения Румен Радев е получил от американския президент Тръмп на официалната вечеря дадена от него и съпругата му Мелания за лидерите на дъпжавите членки на ООН.

Поставихте Западните Балкани в международния дневен ред. Нашето послание също е, че този регион не бива да бъде забравен, а лидерите на държавите в него трябва да бъдат насърчени да се захванат с тежките реформи като борбата с корупцията. Това заяви и.д. помощник държавен секретар на САЩ Елизабет Милард на среща в Ню Йорк с вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева. По думите на Милард Европейската перспектива ще вдъхнови тези държави да извършат необходимите реформи.

Фокусът на външнополитеските контакти на българския държавен глава на 72-та сесия на ООН е насочен основно към разширяване на политическия хоризонт на страната ни към държавите от Близкия изток и средна Азия, там където преди сме имали исторически много добри контакти и отношения.

Източник: Епицентър.бг