Президентът: Разочарованието обезсърчи много българи, демокрацията е в отстъпление!

Бях лейтенант в авиобаза „Равнец”. Имахме нощни полети и в една от паузите моят командир, лека му пръст, ме дръпна настрани и ми каза, че са свалили Тодор Живков.

Тогава нямаше време да мисля над казаното, защото имах важни задачи.

Това заяви президентът Румен Радев пред „Панорама“, попитан къде го е заварила новината за падането от власт на Тодор Живков.

„Възприех промените с надежда, но днес в много направления демокрацията е в отстъпление. След 28 години имам усещането, че повечето от българите имат надеждата за промяна, която да премахне недъзите, липсата на справедливост. Точно тези недъзи прогониха толкова много хора зад граница”, коментира държавният глава пред БНТ.

„Професията ме научи, че в съдбата има много неизвестни. Днес България е демократична страна. Всеки има право на глас и мнение. Друг е въпросът как отстояваш правата си и се бориш за тях.

Разочарованието обезсърчи много българи, в много направления демокрацията е в отстъпление”, добави той. „Никой не може по-добре от нас да посочи нашите собствени проблеми и никой не може по-добре от нас да ги реши”, каза още Радев.

„Амбициите нямат нищо общо с пагоните. Важното е те да работят за България. Важното е в политиката да се водим от идеи, не от корист. Това бе един от заветите на д-р Желю Желев”, подчерта президентът.

Източник: Епицентър.бг