Президентът Румен Радев е готов да огласи стенограмата за КТБ

Президентът Румен Радев се обяви за разсекретяване на т.нар. стенограма КТБ. Става дума за стенограмата от консултациите при президента Росен Плевнелиев на 29 юни 2014 г. (дни след поставянето на КТБ под специален надзор – бел. ред.), в които участваха министър-председателят, председателят на Народното събрание, управителят на БНБ и парламентарно представените формации.

През април издателите на „Прас-прес“ поискаха стенограмата по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), но от администрацията на държавния глава отказаха да я предоставят. Преди дни Софийският административен съд отмени отказа. Днес Радев обясни пред предаването „Неделя 150“ на БНР, че не искал стенограмата да бъде обявявана в предизборна ситуация и на етап сформиране на правителство.

„Ще настоявам тази стенограма да бъде обявена“, заяви Радев.

„За мен тази стенограма няма никаква юридическа стойност. Тя няма да даде отговор кой окраде КТБ. Но стенограмата има огромна обществена стойност като очаквания на хората за прозрачност“, коментира той. Президентът очерта няколко проблема, свързани с разсекретяването на стенограмата. Единият е свързан с въпроса за „професионалната тайна“ според Закона за кредитните институции. По смисъла на закона професионална тайна е „информация, която БНБ придобива или създава за целите на банковия надзор или във връзка с него“ и публичният достъп до тази категория информация е ограничен. Радев обясни, че вече е изпратил писмо до управителя на БНБ да се произнесе.

Вторият проблем пред огласяването на документа според държавния глава е въпросът за засягане на интересите на трети страни. Радев посочи, че това са и политици, които са действащи в момента.

„За мен като президент това е един много сериозен етичен проблем – за доверието в президентската институция. Недопустимо е човек, който влиза в президентството, да се притеснява да говори. Ако тези хора имат притеснение, че след като напуснат президентството, техните думи могат да бъдат публикувани, тогава президентството става една формална институция“, мотивира се той.

Румен Радев обясни, че е изпратил писма до всички 20 участници в срещата за КТБ с молба да дадат писмено съгласие тяхното лично участие да бъде оповестено.

„Дал съм до 26 май срок да се спази това, което е поискал съдът. Очаквам отговори и там много ясно е записано, че ако не се отговори, ще означава мълчаливо съгласие“, обясни той. От думите му не се разбра дали отказ на някой от участвалите в срещата да бъде оповестен ще бъде пречка пред публикуването на цялата стенограма. Радев разказа, че един от политиците се е явил в президентството ден след получаването на писмото, за да се подпише, че е съгласен информацията да бъде оповестена, и призова и останалите да сторят това.

„А какви ще бъдат моите действия, след като получа тези отговори, ще ги разберете по-късно“, добави той.

Източник: Гласове