Президентът Румен Радев е против продажбата на българска земя на чужденци

БСП внася свой закон за борба с корупцията през септември. Не подкрепя текстовете, внесени от ГЕРБ.

Това стана ясно след срещата на лидера на БСП Корнелия Нинова с президента Румен Радев на „Дондуков“ 2.

Нинова информира медиите, че е разговаряла с държавния глава по три теми: продажбата на земя на чужденци, създаването на единен антикорупционен орган и изпълнението на решенията, взети на Консултативния съвет по национална сигурност при президента (КСНС) на 30 май. И по трите теми е получила подкрепа от държавния глава.

„Президентът подкрепи това, което правим. А то е да се потърси чрез евродепутатите, чрез всички останали канали, възможност да се ограничат начините за продажба на българска земя на чужденци, без да се нарушават европейските договори“, обясни Нинова.

„Борбата срещу корупцията. Не одобряваме законопроекта, който предлага правителството и през септември ще предложим свой“, каза още тя. И обясни позицията на социалистите: „Управляващите предлагат просто всички сегашни органи за борза с борупцията – БОРКОР и др., да се обединят и хората, които са там, да си доизкарат мандатите. Това не е борба с корупцията, това е имитация! Тези, които досега не са се справили с борбата с корупцията, да продължат да заемат длъжностите?!“ Соцлидерът бе категорична, че БСП е за единен орган за борба с корупцията. „И г-н президентът – също!“, напомни тя.

Следващият КСНС трябва да се занимае с борбата с корупцията и бедността. Това е въпрос на цялостен проект, смята Корнелия Нинова.

„Третата тема, която обсъждахме е, че решенията на предишния КСНС не са изпълнени. Очакванията на полицаите са напълно основателни, протестите им са основателни“, изтъкна Нинова.

През новата сесия на парламента ще поставим на парламентарен контрол какво прави правителството в изпълнение на решенията, които бяха взети на заседанието на КСНС на 30 май, каза още водачът на левицата.

Нинова постави озенка 2+ на работата на парламента през този сезон и се мотивира: „Започнахме късно. Правителството нямаше законопроекти, мнозинството също. Нашите стояха и не се разглеждаха. Буквално половината сесия беше загубено време. През останалото време гледахме лобистки закони!“ Лидерът на БСП даде пример със закона за концесиите. „Към закона за концесиите, който раздава националните богатства, като прибавим и продажбата на земеделска земя, ами то не остана национално богатство“, възмути се лидерът на БСП.

В четвъртък депутатите от БСП ще се отчетат за свършеното през сезона.

Източник: Гласове