Президентът Румен Радев: Левски е месия, Левски е явление

На официална церемония в присъствието на президента Румен Радев, министъра на отбраната Красимир Каракачанов, началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, кметът на София Йорданка Фандъкова, народни представители и други официални лица беше осветен паметника на Васил Левски в парка на Военната академия.

Тържественото отбелязване на 180-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски и церемонията по освещаването на паметника се организират от инициативен комитет с председател генерал (о.з.) Михо Михов, кмета на столичния район „Оборище“ Васил Цолов и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва с председател генерал (о.з.) Стоян Топалов.

Официална реч държа лично президентът Радев.

„Тези дни отбелязваме 180 години от рождението на Васил Иванов Кунчев. Днес портретът на Дякона виси във всяко училище, във всяка институция. Името му носят селища, улици и булеварди, клубове и награди.

Левски е месията на националната революция, неин проповедник, вдъхновител и организатор. Но Левски е и явление надвременно, той не е застинал в страниците на историята, нито в гранита на паметниците. Левски смущава и вдъхновява“, обяви държавният глава, цитиран от „Фокус“.

Тази година почитаме Апостола с много събития. Едно от най-похвалните е издигането на този паметник и то точно тук, във Военната академия, която обучава и възпитава пазителите на отечеството. Думата отечество днес почти не произнасяме, защото някои наричат България тази страна, други твърдят, че няма такава държава.

Когато преди 180 години се ражда Апостола тази държава действително не съществува, но отечеството е в сърцата на Левски и такива като него“, заяви президентът.

По думите му тези хора със своята саможертва връщат това отечество на нас, а то оцелява до днес благодарение на своите бранители.

„Те са пазили спомена за Левски дълбоко в сърцата си. Всички те са се прекланяли пред паметника на лобното му място. Мнозина от тях са крачили из тези алеи, на достолепната Военна академия. Затова днес позволете ми да благодаря на хората от инициативния комитет, на всички, които имат отношение към идеята и издигането на този паметник – общественици, артисти, военни, родолюбци“, коментира Радев.

„Нека този паметник е знак за бъдните поколения, че там където има българщина и родолюбие Левски продължава да живее. Нека днес пред този прекрасен паметник почетем Апостола и духовните му чеда. Нека не забравяме, че българският народ може да надмогне всяка неволя, стига да надмогне собствените си слабости“, каза още държавният глава.

Източник: КРОСС