Президентът: Сделката с ЧЕЗ е схема за скрито придобиване на дружеството

„По закон ЧЕЗ е част от националната инфраструктура с пряко отношение към въпросите на националната сигурност, затова всякакъв въпрос, че виждате ли това е банална сделка на едно търговско дружество е нещо, с което ни заблуждават“.

Това заяви президентът Румен Радев, предаде БГНЕС.

„С оставка на министъра на енергетиката не приключва случаят, а генерира въпроси, явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството, въпросът е кой и защо крие своите намерения“, добави Радев. „Без ресурси някой получава огромна банкова гаранция. Това са много въпроси. Има ли политическа гаранция също така? Всички чакаме отговори, подчерта президентът. Правя срещи с отговорните институции, които имат отношение по въпроса, но по закон те имат отношение постфактум, предстои ми среща днес и с шефа на Комисията за финансов надзор, уточни Радев.

Той каза, че вече е говорил с ръководството на ДАНС. Всички агенции и служби са към правителството, очаквам от тях адекватни действия и отговори на въпроси. Все още не е ясен механизмът на финансиране, а той ще даде отговор на много въпроси, отбеляза Радев.

Големият проблем е защо такива проверки не се извършват предварително, като от месец се знаят потенциалните бъдещи собственици. На практика е сключена сделката вече, има институции, които по закон отговарят за националната сигурност. Защо Министерството на енергетиката и ДАНС не са извършили по-рано проверки. Въпросът е дали това е непрофесионализъм, некомпетенция или не са се намесили по други причини“, подчерта още държавният глава.

Днес Румен Радев се среща с Комисията по финансов надзор (КФН). Президент обмисля дали да не свика КСНС заради сделката ЧЕЗ. „Защо отговорните институции, които са към Министерски съвет, действат пост фактум“, недоволен е още държавният глава. Такива проверки трябва да се правят предварително, след като са ясни потенциалните купувачи.

Източник: Епицентър.бг