При мажоритарен вот влизат в парламента само ГЕРБ, БСП и ДПС

Експертите все още не се заемат да дадат своите прогнози как би изглеждал бъдещият парламент при едни мажоритарни избори. Те обаче загатват, че той може да се състои от три партии – тези на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Днеска депутатът от ДПС Йордан Цонев загатна по Нова телевизия, че в бъдещия парламент може да има коалиция между ГЕРБ и БСП. Това е разбира се логично, ако се има предвид, че ще уважат референдума на Слави Трифинов и ще направят мажоритарно гласуването в България. Така със сигурност ще влязат трите партии на статуквото в парламента, като няма да имат друг избор, освен ГЕРБ и БСП да се коалират, а ДПС да им помага задкулисно, както са го правели досега. Такъв сценарии е напълно възможен.

Някои други експерти изразяват обезпокоително мнение, че при мажоритарен вот в парламента ще се напълни с мутри и олигарси. Това според тях ще се дължи на финансовия ресурс, с който разполагат. Така мутролигархията вече няма да има нужда от партии, чрез които да влиза в парламента, а ще го прави директно, като си купува гласове. Такова положение би било доста зле за България, понеже това значи, че монополите в страната, като ЕРП-тата или мобилните оператори ще си вкарват в парламента директно свои представители. Тези техни представители ще лобират за закони, които са в голям ущърб на българския народ. Най-малко ще се вдигнат цените на електроенергията, както и ще ни превърна в крепостни клиенти на мобилните оператори.

Мажоритарният вот на този етап би направил нещата да са още по-зле, отколкото са в момента.