Проф. Аргирова: Пикът на вируса ще е през май. 1,5 години са необходими за създаването на ваксина срещу него

Можем да се доверяваме на бързите тестове, но с известна интерпретация.

Могат да се използват масово, когато има достатъчно минало време, за да се образуват антителата на вируса.

Това заяви в ефира на Нова телевизия проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по вирусология и член на Медицинския съвет към МС, цитирана от новини.бг.

Тя заяви, че алгоритъмът за масовия скрининг е написан и е вече в компютъра ѝ. „Там е написано какъв вид лица могат да бъдат изследвани – например такива с грипоподобни симптоми. Може да има антитела, когато е прекарана инфекция преди 6-7 дена“, обясни още тя.

„Не е време за конкуренция, нито за раздори, не е време да се уточняваме и кой е по-вели“к, категорична бе проф. Аргирова и добави, че Съвета и Щаба няма да се сблъскват, а ще се изясняват нещата докато се приемат.

Запитана за действието за нурофена върху вируса, тя бе категорична, че няма данни и не знае абсолютно нищо. Що се отнася до медикаментите на хининова основа, проф. Аргирова заяви, че в Съвета има фармаколог, който се занимава с подготвянето на алгоритъм за лечението на случаите в зависимост от тежестта на заболяването.

„Повече от година и половина ще отнема създаването на ваксина срещу коронавируса. Когато се отработи, то тя трябва да премине през редица изпитания, защото тя не е лечебен препарат, а се дава на здрави хора“, обясни още проф. Аргирова.

Запитана дали разходките имат полза за имунитета, тя отговори, че да, но трябва да се спазват мерките за дистанция.

На въпрос кога да се очаква пикът на заболяването, проф.Аргирова предположи, че най-вероятно ще е в началото на месец май.