Проф. Боян Дуранкев: За доходите ни чакат много тежки години. Ще теглим нов заем със сигурност

”В момента ролята на синдикатите е много интересна! Първо навсякъде по света не политическа партия, а синдикати организират 1 май. В България една политическа партия, която има вътрешни проблеми го организира. Синдикатите ги нямаше. В това, че сега те искат да докажат, че съществуват няма нищо лошо”.

Това коментира икономистът професор Боян Дуранкев в студиото на предаването „Денят на живо“ по Канал 3.

„Не знам, как се правят сметки, но ако тръгнем към точните сметки, те показват, че това е възможно само ако инфлацията е над 10% годишно или настъпи масов мор на пенсионерите и останат малко пенсионери. Тогава е възможно!“, каза той във връзка с поисканото увеличение на заплати и пенсии от КНСБ.

„Всичко подсказва, че ни чакат много тежки години и проблемът не са само пенсиите. Голяма част от пенсионерите са подложени на един пенсионерски геноцид от страна на държавата и това е 27 години. Големите проблеми опират до икономиката, до разпределителните процеси, преразпределителните процеси и крайното потребление на хората“, коментира още Дуранкев.

„Тези приказки за 800 лева пенсии и на сън не могат да се случат. Просто е едно хубаво предизборно лъжене. Това означава за бюджета допълнително 20 милиарда лева за 4 години за минимална пенсия от 300 лева“, категоричен бе професорът.

„За всичко, което се обявява са необходими много големи разходи: за армията са необходими около 2 млрд. лева допълнително, за магистрали и пътища 4 млрд за следващите 4 години, за удвояване на учителските заплати около 1 милиард, за саниране 3 млрд. За увеличение на пенсиите около 1 и 2 млрд. Това означава, че трябва от някъде да се намерят 10 млрд, които ние ги нямаме“, направи сметка той.

„За 2016 година държавният дълг на България се е увеличил с 4 млрд. лева – това е ”Борисов 2”, сега идва ”Борисов 3”. Освен да се случи чудо, а чудото ще е растеж от 6-7% годишно, от никъде другаде не може да се появи такова нещо, което да компенсира
България е на ръба на катастрофата! Всичко е приоритет, но няма сметки. Със сигурност ще има нов заем или посягане към фискалния резерв. Няма откъде другаде да дойдат тази пари“, прогнозира още Боян Дуранкев.

Източник: Канал 3/БЛИЦ