Проф. Д. Иванов: „Апартаментгейт” е идентификация на мизерията на политическия ни елит

Не може 30 години страната ни да е на последно място в ЕС по жизнен стандарт, а стандартът на политиците и управляващите да се е вдигнал десетки пъти.”.

Това каза финансистът Димитър Иванов пред bTV, цитиран от Фрог нюз

„Апартаментгейт“ за мене не е само политически, той трябва да се отрази и законодателно. Промените, които се предлагат в закона против изпирането на пари, са в противоречие с европейските директиви. Трябва да има пълна идентификация за всички видове собственост, не само за чуждата, допълни той.

Всяка година България трябва да получава лист със собствеността на българските граждани в чужбина, 94 страни сме подписали това, обясни финансистът.

На 9 май предстои среща на лидерите на ЕС в Сибиу, Румъния, но никой не знае какво ще защитава България на тази среща за бъдещето на Европа, каза Иванов.

На европейските избори ние на практика избираме един български национален отбор, който да защитава интересите на България.

,Който се опитва да върви само по тангентата на вътрешнополитическите проблеми, той няма да бъде успешен на европейската кампания. ЕС се променя, той е разкъсан, фрагментиран. Пред днешна Европа стоят 4 фундаментални проблема. ЕС трябва да намери начин как да преориентира своята икономика, как да комбинира своите икономически цели с целите на своята европейска сигурност, как да се предпази да не стане икономически пленник на САЩ и на четвърто място – по какъв нов модел би могъл да тръгне ЕС. В другите страни вече тече такъв ожесточен дебат“, коментира още Иванов.

Италия ще влезе във финансова криза, по-лоша от гръцката, прогнозира Димитър Иванов.

Източник: Фрог нюз