Проф. Димитров към панагюрци: Заставам зад думите си за Райна Княгиня. Ушила е едно знаме! Толкоз!

Панагюрище въстана заради изказване на проф. Божидар Димитров. Репликата на бившия директор на Националния исторически музей:

„Какво толкова е направила Райна Княгиня? Ушила е знамето!“беше изречена по време на негово интервю в ефира на бТВ.

Последва остра реакция от страна на кмета на града, публикувана в социалните мрежи.

Само за един час постът на кмета Никола Белишки беше споделен от стотици потребители, а коментарите продължават и в момента. Жителите на Панагюрище са категорични, че проф. Божидар Димитров трябва да поднесе извиненията си към всички българи заради опита да омаловажи делото на Райна Княгиня и Априлското въстание.

Потърсихте проф. Димитров за коментар относно скандалната му реплика. Ето какво каза той за Епицентър.бг.:

– Назрява скандал около Ваша реплика, свързана с Райна Княгиня? Заставате ли зад думите си, проф. Димитров?

– Да, заставам зад думите си. Вижте, това са хора, които нямат работа. И искат, както гласи един руски израз „попал в газету” („да попаднат в медиите”) и са готови на какво ли не. В Панагюрище в момента няма вода и очевидно кметът иска да насочи вълненията на хората в друга посока. Затова обвинява мен, като ме нарича най-долно „поп Кръстьо” и т.н. Няма да вляза в такива договорки! Не си струва – много ниско равнище!

– Панагюрци са гневни, заради думите Ви? Съжалявате ли?

– Не, тя това е направила – ушила е едно знаме! Какво друго е направила, кажете ми! Ръководила е Хвърковатата чета на Банковски!?

– По думите на кмета на града е „яхнала кон, препасана със сабя и револвер” и се е борила редом с мъжете за свободата на родината си? Не оценявате ли този подвиг?

– Ами! Но все пак я турихме в класацията на трите най-велики български жени. Нали знаете този древногръцкия миг за Парис и златната ябълка? Аз казах кои са трите най-велики българки – Баба Тонка, която години наред е била логистична база на българските революционери, направила е едно училище. Ето, Райна Княгиня за мен е на второ място – какво е направила, ушила е едно знаме. И как да я сложа на първо място – да си изкривя сърцето?! А на трето място е Баба Неделя.

Изборът на Парис е довел до Троянската война, моят няма да доведе до война, уверявам ви! Аз седя вкъщи и се смея – тези хора полудяха ли?

– И все пак: ще се извините ли на панагюрци?

– За какво?

– Жителите на града са обидени, че омаловажавате една велика тяхна съгражданка?

– Не мисля, че е обида. Обида е синът на кмета, който е написал всичко това – аз проучих нещата! Очевидно е някакво хлапе. Панагюрци не са обидени – не е правен референдум да видим колко са обидени!

Източник: Епицентър.бг