Проф. Димитър Иванов: Отиваме към сериозна икономическа и социална криза

Отиваме към една доста сериозна икономическа и социална криза.

Тя ще смени много аспекти на света, в който живеем.

Ще има въздействие върху глобалната икономика, геополитика, общества. Това коментира макроикономистът проф. Димитър Иванов.

Проф. Иванов подчерта пред БНР, че България игнорира три основни промени пред икономиката:

„Че досега бяхме в процес на глобализация. Игнорира това, че през последните 30 години българската икономическа структура се превърна в икономика на услугите и тъкмо този сектор е най-ударен от кризата. И на трето място игнорира изключителното влияне на кризата върху задлъжнялостта на домакинския и фирмения сектор“.

Проф. Димитър Иванов посочи една от слабостите на временните икономически мерки: „Не се отиде към директни мерки към подпомагане на фирми и домакинства. Другият голям проблем е, че имаме все още пакет от временни мерки, а нямаме комплексна програма“.

„Кризата удари изключително много банковия сектор в световен мащаб“, категоричен е проф. Иванов.

Според него през юли може и да бъдем приети в ERM II, но това не означава, че сме отговорили на всички критерии: „Бързото влизане в Европейския банков съюз може да ни изправи пред една необходимост да спасяваме други банки. В процеса на кризата не работи фискалният съюз на Европа. Самата еврозона продължава да притежава всички политически и икономически проблеми на своята архитектура и ние продължаваме да чукаме на вратата на една къща, която е в процес на сериозен вътрешен ремонт“.

Източник: Фрог нюз