Проф. Димитър Шишков: Ваксината на Пфайзер и руската са като „Мерцедес“ и „Москвич“

По неофициални данни от здравното министерство, едва около 11% от всички медици в страната са пожелали да бъдат ваксинирани.

Защо е този отпор точно от страна на хората на първа линия в борбата с Ковид-19?

Няма достатъчно информация за ваксините и това е основната грешка на властите – и държавни и здравни, коментира в програма „Ден след ден“ на Радио Пловдив професор Димитър Шишков, шеф на Клиниката по урология и бивш депутат.

Повечето медици, които са наясно, имат повече данни, но не и гражданите, които са в неведение.

Това са две посоки на действие – информация, до която човек сам иска да стигне, и информация, която винаги остава някаква загадка, често водеща до конспиративни теории, обясни проф. Шишков.

Самият той се е информирал лично – от специализирани източници, но това е личен подход, подчерта той.

Решението е взето – да, аз ще се ваксинирам , както и цялата ни клиника! – заяви известният медик

Имам доверие на двете фирми, постигнали този резултат и второ – вярвам на ЕК и нейното становище по въпроса. Познавам продуктите на двете фирми, постигнали този резултат. Това е единственият изход за запазване на собствения живот! Основната грешка обаче е липсата на информация – няма как да накараш човек да си постави нещо, за което не е наясно изобщо. Как искат властите да се ваксинират хората?

Всеки ден има противоречива информация от властите – държавни и здравни. Как да вярват хората? Те не са виновни. Когато няма държава, която да наложи твърдо мерките, като някои други, така става. Сигурен съм, че накрая ще стигнем до варианта на Турция и Гърция – пълно затваряне, прогнозира проф. Димитър Шишков.

Споровете относно ваксините не са от вчера или днес. Във всяка ваксина и лекарство, винаги се упоменават рискови фактори. Затова фирмите целят избягване на съдебна отговнорност. Предполага се, че след като си дал съгласие да се ваксинириш – значи си запознат с всички детайли на ваксината – включително и рисковете. Аз лично съм наясно и не се притеснявам – обясни проф. Шишков.

Той дори подчерта, че ако се налага ще си направи и повторна ваксинация. По думите му, това е някаква гаранция за живота, макар да няма сигурни данни колко продължава имунитета на ваксината.

Тук въпросът е дали тази ваксина ще ни свърши или не работа. Разнопосочните и противоречиви изявления почти всеки ден обаче объркват и няма как да накарат хората да се ваксинират.

Двете фирми са водещи в света, като фармацевтични фирми. Това пък е достатъчна гаранция за някои хора да се доверят на ваксините им, настоя проф. Шишков.

Според него, що се отнася до Руската ваксина, сравнена с тази на немската фирма Пфайзер, сравнението като между „Москвич“ и „Мерцедес“.