Проф. Дуранкев: България е на ръба на тежка катастрофа, икономиката е на дъното

„Икономиката съществува, за да съществуват и да живеят по-добре хората – по принцип е така. В България се оказва, че хората живеят, за да работи икономиката и за да я поддържат на т.нар. минимална работна заплата. Що се отнася обаче до фактите, те показват, че наистина България е на ръба на една катастрофа – да се превърнем от уважавана страна в една територия“.

Това каза пред „Фокус” икономистът професор Боян Дуранкев, цитиран от агенция ПИК.

Според него, когато човек не може да посреща нуждите си и да задоволява основните си потребности, при това положение няма и възпроизводство на населението.

„И ако погледнем данните, а те са седем типа данни, които разглежда и „Евростат“, и нашата статистика, първото е дали икономиката подпомага възпроизводството на населението и отговорът е, че ако 1990 г. сме били 8,7 милиона, то през 2016 г. сме 7 млн. 101 хил. Ако продължим напред, в 2050 г. ще бъдем 5,8 милиона, 2070 – 5 млн. 130 хил. Това са данните на нашата статистика, те не са измислени. Както климатичните прогнози за три дни са сравнително точни, така са точни и прогнозите за населението. Т.е. икономиката не работи за населението, а населението работи за икономиката. Ние сме в една тежка демографска катастрофа и пенсионерски геноцид”, допълни икономистът.

Той бе категоричен, че не само имаме намаляване количествено на българското население, но имаме влошаване на качеството на това, което се получава. Това не е тайна за училищата и от университетите, независимо, че дипломи се дават „на ангро“.

Според проф. Дуранкев друг проблем е безработицата. Тя също води до мизерия.

„През 2016 г. имаме 250 000 безработни от трудоспособното население – това са 7,6 %, но 250 000 е една много сериозна армия и това са хора, които са на прага на изключването. Хората в риск в България са най-много – 40%, докато в Румъния – 37%, в Европейския съюз – 23%. И разбира се, заплащането. В България – 235 евро, в съседна Румъния – с 40 евро повече. Минималната заплата в Гърция е 684 евро в момента, в Германия – 1500, в Люксембург – 2000 евро. Ние приличаме, не е удобно да се каже тази дума, но все пак е тя е точно, на някакво предградие, като някаква колония на великия, славен Европейски съюз”, посочи икономистът.

Според него, най-лошо е положението при реалното потребление на човек. И тук се очертава една много сериозна, катастрофална ситуация.

„През 1989 г. българинът е потребявал 78 килограма месо годишно, сега – 46. Същото съотношение е и при мляко и млечни продукти: 192 литра тогава, сега са 60 литра. Яйца: на времето – 255 броя, сега – 135 броя. Плодове и зеленчуци: на времето – 200 килограма, сега – колкото и да изглежда странно, към 130 килограма. Единственият показател, където има някакво раздвижване, е при леките автомобили: от 40 броя на времето на 100 семейства, сега – 52. И данните показват, че наистина България се намира точно на ръба на демографската, социалната катастрофа и ако ние продължаваме така, се очертава да влезем в най-лошата, сивата зона и черната зона на Европейския съюз и да изчезнем като държава направо, тъй като сме прекалено малко”, допълни проф. Дуранкев.

Източник: ПИК