Проф. Герджиков: Радев насъска едни хора срещу други. Обществото бе разделено под юмрука му

„Радев беше твърде рязък.

Личното му отношение към някои хора повлия на начина, по който постъпва спрямо тях като президент.

Не упреквам Радев за това, че е отишъл при протестиращите с вдигнат юмрук. Но тогава имаше и контрапротести. А президентът не бива да взема страна. Да не насъсква хората едни срещу други. Такова разделение не се е случвало от 90-те години, а тогава имаше повече причини за това, отколкото днес. Президентът, който иска да обедини нацията не стои зад пердето, когато под прозорците му бият, той трябва да е активен.“

Това заяви кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков в „Личе в лице“ по БТВ.

„Аз не бях много склонен да направя тази жертва и да се кандидатирам. Казвам жертва, защото в последните дни ми обясняват точно това, че постъпката ми е жертва. През последните 5-6 дни чух ужасни неща за себе си. За съжаление това засяга и близки хора до мен, а аз не съм готов да жертвам тях. За мен се написа, че съм българо-мохамеданин, като обида. Аз не съм такъв и не мога да разбера що за обида е това да си българо-мохамеданин“, подчерта проф. Анастас Герджиков.

„Аз разговарях относно моята кандидатура с мои приятели и колеги, които настояваха, че такава кандидатура е необходима на България. После разговарях и с Красимир Велчев, когото познавам отдавна. Той ме убеди окончателно. Бойко Борисов е научил от него за моята кандидатура и е решил ГЕРБ да ме подкрепят.

Нямам нищо общо с ДПС. Виждал съм Ахмед Доган веднъж и то от 10 метра. Не познвам г-н Карадайъ, ниго г-н Пеевски. Никога не съм бил член на НДСВ. Познавам много хора от НДСВ, но никога не съм бил част от партията.

Много хора ме упрекнаха, че съм кандидат на ГЕРБ. Аз искам да бъда кандидат на всички българи и нямам нищо против да бъде подкрепен от хиляди хора, които подкрепят ГЕРБ и са част от българското общество“, разкри още проф. Герджиков.

Той съобщи, че е един от основателите на „Новото време“. „В „Новото време“ имаше толкова добри идеи, че човек нямаше как да не се увлече“, коментира проф. Анастас Герджиков. Той обяви, че макар и да е бил част от „Новото време“, никога не е членувал в НДСВ.

„Новото време“ е създадена през 2004 г. от отцепили се от НДСВ депутати, а Герджиков е бил сред учредителите. Професорът е бил зам.-министър на образованието (2001 г.-2003 г.) докато министър е проф. Владимир Атанасов в кабинета на Симеон Сакскобургготски с идването на власт на НДСВ, като в правителството има министри и на БСП, и на ДПС.

За подкрепата на ГЕРБ той коментира, че не вижда „нищо лошо в това да бъде подкрепен от няколкостотин хиляди души, които подкрепят ГЕРБ“, но и повтори тезата си, че в годините на управленията партията на Бойко Борисов е „допуснала много грешки“, но не посочи конкретни.

Отбеляза общо, че ѝ липсвала диалогичност. Герджиков каза, че му се е искало да получи подкрепата на широк кръг от партии, първите сред които да са били десни и дясно-центристки.

„Трите правителства на ГЕРБ са много различни. Според мен при последното правителство имаше един проблем и той е лиспата на диалогичност. Аз искам да обединя всички хора, които искат да работят за развитието на България. Всички партии в момента си гледат теснопартийните интереси и се противопоставят помежду си. Аз не искам да бъде така. Лично аз си избрах кандидата за вицепрезидент г-жа Невяна Митева. С нея се запознах преди 5-6 години. За мен тя беше иделаният вицепрезидент и образът й веднага изникна в главата ми“, добави той.

„Основният проблем и грешка на Румен Радев беше, че е твърде рязък и често смесваше личното си отношение към някого с постъпките си като президент. Това не трябва да бъде така. Президентът трябва да работи с всички, независимо дали ги харесва или не. Аз не упреквам президента Радев, че е излязал при протестиращите, но тогава имаше и контрапротести. Защо той не отиде и при тези хора? Обществото беше разделено под юмрука му и един президент не трябва да насъсква хората един срещу друг“, категоричен бе Анастас Герджиков.

„Идеята да се увеличават президентските правомощия е много опасна, независмо дали съм аз или някой друг. България все още е млада демокрация, няма категорично върховенство на закона и идеята за повече правомощия, на който и да се дадат те, не е никак добре. Ако трети път, недай си Боже, се провалим и не се състави редовно правителство и аз бъда избран за президент, имам идея кои лица могат да попаднат в един служебен кабинет.

Смятам, че се нуждаем от поредица от мерки, но една от най-основните е съдебна реформа, която до доведе до едно цялостно и качествено върховенство на закона.

Главният прокурор е спорна фигура и това е причината да има протести срещу него. Проблемът е в правилата. Ако днес отстраним г-н Гешев, на негово място ще дойде друг г-н Гешев, защото правилата са такива. Трябва да променим правилата.

Северна Македония трябва да изпълнят задълженията си по Договора за добросъседство и ние не трбява да се подаваме на никаквъ натиск по тази тема“, завърши проф. Герджиков.

Източник: Епицентър.бг