Проф. Герджиков: Съмнявам се в автентичността на снимките с кюлчета от спалнята на Борисов

Не съм сигурен, че тези снимки са автентични.

Борисов си е разпознал жилището, но очевидно никой не си оставя парите така.

Не съм адвокат на Борисов. Откровено смятам, че има проблем с тези снимки, защото никой нормален човек не си държи парите по този начин. Така кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков коментира по TV1 пред Миролюба Бенатова скандала със снимките с кюлчета и пачки евро от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, които бяха разпространени миналата година.

Той подчерта, че случаят със снимките трявбва да се провери, както и кой ги е направил. „Трябва да се провери дали тези снимки са автентични. Това ще е най-добре за всички ни, този въпрос да се изясни. Дали подобно нещо е имало в къщата на Борисов“, заяви проф. Герджиков, като неколкократно подчерта, че не е адвокат на Борисов, но се съмнява в истиността на кадрите.

Проф. Герджиков каза, че не участвал в протестите миналата година, заради поста си на ректор на Софийския университет. „СУ е участвал в 4 или 5 протеста през последните години. Има само един протест, в които са участвали и преподавателите, защото винаги са се опитвали да не заемат страна политически“, каза той и осъди полицейското насилие над протестиращи зад колoните на Министерски съвет.

„Не беше ясно на протеста кои са правите, но полицейското насилие, като всяко насилие, не бива да се търпи. Не взех отношение тогава, защото бях ректор на СУ. По закон е така, но това не ме вади от човешкото. Като ректор не мога да направя това и да заемам позиция“, посочи кандидатът за президент.

Проф. Герджиков отбеляза, че през 2013 г., когато е заемал поста на заместник ректор в СУ, е подкрепил протеста на студентите, които бяха окупирали Алма Матер. „Виждах тогава протестите отвътре, тъй като университетът беше окупиран. Бях в подкрепа на тези студенти, нямаше как да го обявя публично, но ги подкрепях студентите и им помагах“, коментира той. Според него президентът Росен Плевнелиев правилно е оттеглил доверието си от кабинета на Орешарски, след като бе обявено предложението на Делян Пеевски за кандидат за шеф на ДАНС.

„Плeвнелиев може би е постъпил по правилен начин, но никога не е казал – вие сте лоши, а вие добри, и хайде да разделим нацията. Президентът има силен глас и цялата нация го чува, но има значения какво казва. Не е приемливо да се казва: „Ти си бандит, а ти си лош!“ Не е правилно. Действащият президент беше твърде рязък с хората и личното му пристрастие се прехвърли и върху хората“, каза още проф. Анастас Герджиков.

Източник: Novini.bg