Проф. Иво Христов: България има характеристики на страна от Третия свят. Евроинтеграцията изгони 2,5 млн. българи в чужбина

„Проблемите на Западна Европа не са проблемите на България. Ние само формално принадлежим към един съюз. Българското общество за 25 години насилствено бе вкарано в процес на де модернизация. България има характеристики на страна от Третия свят. Българинът си представяше демокрацията като микс на всички социални придобивки на социализма със ходене на Хавайските острови“.

Това заяви по БНТ водачът на листата на БСП за град Пловдив проф. Иво Христов.

По неговите думи за 25-те години на преход силната европейска икономика е заличилата нашата, която е по-слаба.

„Необмислената евроинтеграция доведе до това, че 2,5 млн. българи заминаха в по-добрия свят. Сега ние не разполагаме със съответния човешки капитал. Стигнахме до момент, когато няма кой да различи винтче от болтче“, коментира Христов.

Според него страната ни няма ясно определена ориентация, а се люшка, като кораб по време на вълнение.

„Геополитическата ни ориентация не е въпрос, който само България го е решавала суверенно. България изпадна от една геополитическа орбита. Проблемът беше да има умело управление на този процес“, каза още проф. Иво Христов.

Проф. Иво Христов каза, че за годините на преход всички са се провалили.

„Всички се провалиха, включително и социалистите. Това, че сега съм част от БСП, означава, че някои хора са се поучили от грешките си. Нашите проблеми не са леви или десни. Въпросът е как ще се управлява, а не с кого“, категоричен е той.

Той се обяви за отмяна на санкциите срещу Русия.

„България трябва да поиска отмяната на санкциите срещу Русия. От тези санкции губят и двете страни“, подчерта Иво Христов.