Проф. Иво Христов: Българският политически елит е част от проблема, а не част от решението му

В България доктрините, програмите и всякаквите други документи нямат абсолютно никакво значение. ГЕРБ бяха спечелили предишните избори, без да имат никаква програма и Бойко Борисов с присъщата му простоватост заяви, че след това щели да е напишат. Между другото той е абсолютно прав, поради простата причина, че това няма абсолютно никакво значение.

Това заяви политическият анализатор проф. Иво Христов по Поглед ТВ.

В едно общество, където 40% от хората са официално неграмотни, а останалите 70% са функционално неграмотни, идеологически и всякакви други документи са последното нещо, което може да мобилизира така наречения електорат да участва в големия политически спектакъл, който се нарича избори.

Съвършено други са механизмите за мотивиране, за мобилизиране на големи маси от хора, за да участват в имитацията на демокрация, каквато представлява България в момента.

ГЕРБ излязоха с доктрина, но предполагам, че не знаят какво значи това. Едно е да напишеш програма, друго е да напишеш доктрина. Обаче на ГЕРБ им е простено, защото те са трето поколение илитерати, произтичащо от старата комунистическа номенклатура, от обслужващия персонал.

В дълбоко безидейно общество, като българското, идеите нямат абсолютно никакво значение. Казвам го с огромна болка и горчивина.

На българите им е пределно ясно, че реалните управленски решения, реалните стратегически действия за България, не се взимат от България. Тези решения се вземат навън. Това, което се представя за български политически елит не е нищо друго, освен изпълнител на територията, която трябва да реализира въпросните проекти и решения.

За съжаление, ако трябва да бъдем честни българските политически елити са част от проблема, а не част от решението му.

България вече е влязла в такъв ступор, тя е минала точка на незавръщане и оттук нататък ще наблюдаваме само свободното и падане надолу и в пропастта. Разбира се политическият елит ще ни обяснява, ще ни обгрижва и ще ни съобщава, че всъщност ние не падаме, а ние летим.

В България пари има, но проблемът е как те се харчат, накъде те отиват. Нека да бъдем съвършено сериозни, че България е периферна територия със затихващи функции.