Проф. Иво Христов: Европейски съюз деградира като не се справи с Ковид кризата

Социологът Иво Христов обясни в студиото на „Лице в лице“ по БТВ дали светът се справя добре с пандемичната ситуация през последната година.

„САЩ, Китай, Русия се позапазиха икономически, но ЕС деградира доста надолу в тази класация, защото не се справи с Ковид кризата.

Това показва, че при първата мащабна действителна криза – социална или здравна, Европа не се справя.

Миналата година по това време ЕС драстично проспа ситуацията в Италия. Там имаше обществени настроения за излизане от ЕС, в който се оказа, че когато хората имат нужна от европейска солидарност, те не я получават. След това имаше извинения, но вече беше късно.

И до сега стои драмата коя ваксина каква е – дори с т. нар. разрешения от Запад. Ковид кризата показа, че моделът на комерсиалната медицина катастрофира тотално.

САЩ минаха 20% смъртност, повече отколкото жертвите от войните взети заедно. Явно системата, която гледа на здравето като на стока, не е за да оздравеете, а да бъдете лекуван.

При по-сериозна политическа криза Русия може да излъчи диктатор, и той може да бъде социално подкрепен. Путин все пак при всичките му кусури, е мек и либерален при тези имперски традиции. Хората там искат социална справедливст.“, коментира гостът в студиото.“

Източник: Petel.bg