Проф. Иво Христов: Голяма част от българския народ не иска да бъде управлявана от партии

„Мажоритарният вот е буря в чаша вода, но зад мажоритарността се крие нежеланието на голяма част от българския народ да бъде управлявана от партии“.

Това заяви социологът проф. Иво Христов, депутат от „БСП за България“ в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

Според него населението ще бъде изиграно за пореден път, тъй като по-голяма част от него си няма представа какво означава мажоритарно гласуване.

Проф. Христов се обяви за въвеждането на немската смесена мажоритарна система, защото тя по неговите думи би била най-справедлива.

„Политиката не е технология. Изборите не са политика. Проблемът не е как избираш, а кого си избрал. Когато постоянстваш в една и съща грешка, нещата се превръщат в диагноза“, каза той.

Депутатът от БСП определи кабинета „Борисов 3“, като електрическо табло в някой блок.

„Има главен бушон и няколко по-малки бушончета, които пазят главния да не изгори. Очевидно правителството е въпрос на сделка между политически и икономически кръгове“, коментира професорът.

По неговите думи новото правителство няма да прави реформи, но Борисов е успял да набута патриотите.

„На най-опасните пунктове, най-изтощаващите, слагаме коалиционни партньори – преди бяха реформаторите, а сега са патриотите. Те трябва да изпият до дъно горчивата чаша, а после ще бъдат изхвърлени“, прогнозира проф. Иво Христов.