Проф. Иво Христов: Мажоритарният вот е средството на олигархията за запазването на статуквото

„Проблемът на България не е качеството на избирателната система и искането на ГЕРБ за удължаване живота на парламента е политическа демагогия“.

Това заяви проф. Иво Христов в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ на БНР.

Според него отговорът на президента от вчера е бил много ясен, който е искал мажоритарен вот, е имал два месеца да свърши тази работа. В същото време управляващата българска олигархия изведнъж е видяла в призивите за мажоритарен вот удобно техническо средство за увековечаването на статуквото в центъра и по места. Това не дай си боже ще се случи, ако бъде въведена мажоритарната система, коментира проф. Иво Христо.

„Мантрата с мажоритарния вот, с личностите, всъщност идва да покаже две ясни неща. Първо, пълната катастрофа на действащата в момента политическа система и действащите политически партии, които не са нищо друго освен политически котерии за представителство на интересите на определени клики. Подмяната на политическите партии с т. нар. „личности“ означава, че всъщност ние не виждаме, че проблемът е системен и не опира до партии или пък до смяна на персони. Тоя филм сме го играли вече“, е категоричен той.

Проф. Иво Христов призова българите да вземат спасението в собствените си ръце, защото докато чакаме някой да ни предлага, ще бъдем обект, а не субект на политическия процес.

„Българите за 25 години показаха, че са политически инфантили. Те 25 години очакваха някой друг да реши техните проблеми. Българското политическо настояще в момента е комбинация между користни политически интереси, огромна злоупотреба с властта и инфантилно и пасивно население, което се характеризира с две основни качества – пълна липса на представа за реалността и желание да се спаси всеки по единично“, заключава проф. Христов.